Evropa

Slovačka će tražiti izuzeće od sankcija na rusku naftu: "Nismo u mogućnosti da se tako brzo prilagodimo"

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2022

-

07:45

Slovačka će tražiti izuzeće od sankcija na rusku naftu: "Nismo u mogućnosti da se tako brzo prilagodimo"
Nafta - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Slovačka će insistirati da bude izuzeta iz embarga na kupovinu ruske nafte ukoliko ruska nafta bude sankcionisana od 2023. godine, izjavio je zamenik premijera te zemlje i ministar privrede Rihard Sulik nakon vanrednog sastanka ministara energetike EU.

Prema njegovim rečima, nesmetane isporuke nafte iz Rusije su od vitalnog značaja za privredu Slovačke, jer Rusija obezbeđuje Slovačkoj 100 odsto potreba za naftom, prenosi TASS.

"Ovo je stavka od ključne važnosti za nas. Nismo u mogućnosti da se tako brzo prilagodimo. Kompanija Slovnaft procesuira tešku rusku naftu, a ceo proces zamene može da potraje nekoliko godina, tako da ću sigurno insistirati na izuzeću Slovačke", rekao je Sulik.

Na juče završenom vanrednom sastanku ministara energetike EU, nije pokrenuto pitanje odobravanja izuzeća od mogućeg embarga na naftu, iako uvođenje embarga kritikuje i Mađarska koja je takođe najavila da će tražiti izuzeće ukoliko se EU odluči za zabranu uvoza.

Prema podacima Evropske komisije, EU dobija iz Rusije 40 odsto gasa, 27 odsto nafte i 46 odsto uglja. Embargo na uvoz ruskog uglja bio je deo petog paketa sankcija usvojenog u aprilu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa