Briselske vesti

EU pozdravila odluku Danaca na referendumu o priključivanju zajedničkoj bezbednosnoj politici

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2022

-

07:26

EU pozdravila odluku Danaca na referendumu o priključivanju zajedničkoj bezbednosnoj politici
EU pozdravila odluku Danaca na referendumu o priključivanju zajedničkoj bezbednosnoj politici - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, pozdravili su sinoć "istorijski izbor" Danske, čiji su građani na referendumu velikom većinom glasali za ukidanje dosadašnjeg izuzimanja te zemlje iz bezbednosne i odbrambene politike EU koji je bio na snazi 30 godina.

"Ovakva odluka je na dobrobit Evrope, a učiniće da građani i Danske i EU budu bezbedniji i sigurniji", poručio je Šarl Mišel na Tviteru.

Do referenduma u Danskoj o priključivanju zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici došlo je nakon početka rata u Ukrajini.

Izlazne ankete procenjuju da je između 67 i 69 procenta onih koji su glasali bilo "za" prekid izuzeća zemlje iz zajedničke evropske odbrane.

"Pozdravljam snažnu poruku posvećenosti našoj zajedničkoj bezbednosti koju su Danci dans poslali. Danaka stručnost u odbrambenom je vrlo cenjena. Uverena sam da će i EU i Danska imati dobrobiti od ove odluke", napisala je fon der Lajen na Tviteru.

Danska će svojim ulaskom u zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku moći da učestvuje u zajedničkim vojnim operacijama EU i da sarađuje na razvoju i sticanju vojnih sposobnosti unutar EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa