Briselske vesti

Evropa sprema digitalni sertifikat pre leta: Potpredsednik EK objašnjava da li će važiti i za rusku i kinesku vakcinu

Komentari

Autor: Euronews

05/05/2021

-

16:16

Evropa sprema digitalni sertifikat pre leta: Potpredsednik EK objašnjava da li će važiti i za rusku i kinesku vakcinu
Evropa sprema digitalni sertifikat pre leta: Potpredsednik EK objašnjava da li će važiti i za rusku i kinesku vakcinu - Copyright EPA/OLIVIER HOSLET

veličina teksta

Aa Aa

Dok se Evropska unija muči da ubrza kampanju vakcinacije protiv kovida-19, Evropska komisija je iznela predlog za uvođenje "zelenog digitalnog sertifikata", radi otvaranja kontinenta pre leta.

O tome je Euronews razgovarao sa potpredsednikom Evropske komisije Margaritisom Šinasom, koji je objasnio šta zapravo taj sertifikat znači i da li će uskoro moći da se putuje.

Videli smo da predloženi sertifikat obuhvata samo vakcine koje su odobrene na nivou Evropske unije. Šta je sa državama članicama koje već imaju druge vrste vakcina, poput ruskih i kineskih? Da li to znači da putnici iz tig evropskih zemalja neće moći da dobiju digitalni sertifikat?

- Dve stvari. Prvo, taj sertifikat ne sadrži samo dokaz o vakcinaciji, već i dokaz o PCR testu, kao i nešto što nas se oboje tiče, a to je oporavak od kovida-19. Dakle, nije obavezno vakcinisati se. Da biste mogli da putujete, morate da štiklirate jedno od tri polja.

Znači, građani Mađarske, na primer...

- Što se tiče vakcina koje nisu odobrene u EU, predlog je da sertifikat navodi da je osoba primila neku od tih vakcina. Imamo, međutim, i opciju koja bi omogućila državama članicama koje su odobrile ze vakcine, da ih navedu u posebnoj rubrici, pod uslovom da država članica u koju osoba putuje prihvata tu vakcinu, u smislu da priznaje da pruža odgovarajuću zaštitu.

Unsplash

 

Šta će biti sa putnicima iz trećih zemalja koji nemaju pristup tom sertifikatu?

Predložili smo priznavanje sertifikata izdatog u trećim zemljama, pod uslovom da ti sertifikati sadrže isti stepen informacija i da su kredibilni kao i naša potvrda. Mislim da je to potpuno izvodljivo, jer mnoge zemlje oko nas koriste vakcine koje su odobrene u Evropskoj uniji.

Jednom kada krenemo sa priznavanjem sertifikata izdatih u trećim zemljama neizbežno ćemo morati da se bavimo pitanjem naših uputstava za neesencijalna putovanja iz trećih zemalja.

Naravno, svi mi znamo da je turizam veoma važna delatnost i da neke zemlje članice, poput Grčke i Kipra ili pak Italije, u velikoj meri žive od turizma i žele da se što pre krene sa izdavanjem tih sertifikata. Istovremeno, međutim, pošto je stepen zaraze u Evropi još veoma visok, baš  kao i pritisak na bolničke kapacitete, preprano je i preoptimistično razgovarati o turizmu u ovom trenutku?

- Ne mislim da je rizično za one zemlje čiji bi građani putovali sa potvrdom u kojoj su štiklirali jedno od tri pomenuta polja, čime dokazuju da su zdravi. Bio bi rizik da se putuje bez takvih garancija. Drugim rečima, ako niste vakcinisani ili ako se niste testirali, ili pak nemate imunitet, zahvaljujući preležanom kovidu, bolje nemojte putovati, jer dovodite druge u opasnost. Dakle, mi sve to ne vidimo kao rizik. Naprotiv, mislimo da će to ublažiti predstojeće opasnosti.

profimedia

 

Ali, da li će taj sertifikat biti spreman za leto? Videli smo kako je do sada bilo sa koordinacijom, Evropa se tu nije proslavila. U slučaju aplikacija za praćenje, svaka zemlja je radila kako je želela, bez konsultacije sa ostalima. Zašto mislite da će ovoga puta da bude drugačije?

- Pre svega to je pravno obavezujući instrument. Dakle, sertifikat će imati osnov u pravu Evropske unije. To nije puka preporuka. Drugo, mislim da raste konsenzus i svest među državama članicama o potrebi da postoji takvo sredstvo. Znači da, mislim da možemo da budemo optimistični da će se to realizovati pre leta.

Kada očekujete sertifikat?

- Leto počinje 1. juna, a mi imamo drugi datum, a to je 17. maj, datum kada su naši britanski prijatelji saopštili da će ponovo dozvoliti međunarodna putovanja. Mislim da je to realističan rok kome bi trebalo težiti.

Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen zapretila je uvođenjem zabrane na izvoz vakcina, posebno u Veliku Britaniju. Da li je po vašem mišljenju zbog toga što Evropa gubi bitku oko vakcina, posebno od Velike Britanije?

- Ne mislim da Evropa gubi bitku sa vakcinama. Mislim da se puno priča o evropskom vakcinalnom programu. Takođe, ne mislim da je Ursula fon der Lajen to predstavila kao potencijalnu zabranu. To je, zapravo, inicijativa reciprociteta, koja se mora tumačiti u kontekstu sa programom dozvole izvoza, koja postoji od početka februara. Moramo da znamo koliko doza vakcina izlazi iz EU i gde završavaju. Ti podaci nam omogućavaju da utvrdimo ispunjenost obaveza trećih zemalja u pogledu snabdevanja EU izvozom.

Unsplash

 

Vi, znači, kažete da Velika Britanija ne poštuje svoje obaveze?

- Da, mislim da je to već poznato, EU je odobrila izvoz četrdesetak miliona doza vakcina u ostatak sveta, u 35 zemalja. To je deo našeg evropskog načina života. To smo mi, ne radimo samo za dobrobit Evrope. Imamo međunarodne obaveze, ali poznato je i to da iz SAD i Velike Britanije nije bilo izvoza vakcina u EU. Mislimo da imamo smisla kombinovati znanje, što se već radi kroz program odobrenja izvoza, kako bismo na kraju ostvarili reciprocitet. Dakle, ne radi se ni o kakvoj zabrani koja je predložena, već jednostavno podsticaju za međunarodnu saradnju.

Da li ste, na kraju, zadovoljni brzinom vakcinisanja u Evropi, ako vidimo, na primer, koliko brzo idu Velika Britanija, Amerika ili Izrael u tom domenu?

- U Evropi postoji problem. Postojao je problem na početku godine, sa jednom od odobrenih vakcina, jer proizvođač nije ispunio svoje obaveze da ih isporuči na vreme.

Pretpostavljam da mislite na Astra-Zeneku. To je bila velika kontroverza.

- Upravo tako. Mi smo u stalnom kontaktu sa tom i drugim kompanijama i sad smo zadovoljniji jer smo uspeli da manjak vakcina koji je postojao nadomestimo vakcinama drugih proizvođača. Idemo prema cilju, a taj cilj je 300 miliona doza do kraja juna i 70 odsto odrasle populacije Evrope koja će biti vakcinisana do leta. Ti ciljevi su realistični.

Komentari (0)

Evropa