Briselske vesti

Vlade država se EU načelno dogovorile o sankcijama Iranu zbog dronova koji se koriste u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2022

-

17:13

Vlade država se EU načelno dogovorile o sankcijama Iranu zbog dronova koji se koriste u Ukrajini
Vlade država se EU načelno dogovorile o sankcijama Iranu zbog dronova koji se koriste u Ukrajini - Copyright AP/Ronald Wittek

veličina teksta

Aa Aa

 Vlade država Evropske unije načelno su se dogovorile da uvedu sankcije Iranu za osam osoba i entiteta, zbog izveštaja Ukrajine da Rusija u napadima koristi dronove iranske proizvodnje, prenosi Rojters pozivajući se na tri diplomatska izvora.

Poslednjih nedelja Ukrajina je prijavila da su u nizu ruskih napada korišćene bespilotne letelice iranske proizvodnje, a zvanični Teheran poriče da je isporučio dronove Rusiji.

Eksperti EU saglasili su se danas sa tim spiskom sankcija, a on će biti predat nacionalnim ambasadorima na sastanku koji je zakazan za popodne, preneo je Rojters.

Vlade država EU imaju rok do sutra ujutru da odluče da li da odobre sankcije, a cilj je da se dogovore o paketu pre nego što se lideri sastanu u Briselu na samitu koji počinje kasnije tokom dana.

Portparol Evropske komisije rekao je da je na sastanku ministara spoljnih poslova u ponedeljak u Luksemburgu postignut politički dogovor da EU treba brzo da reaguje.

"Sada kada smo prikupili dovoljno dokaza, u Savetu je u toku rad u cilju jasnog, brzog i čvrstog odgovora", rekao je portparol na dnevnoj konferenciji za novinare.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa