Fokus

Teheran obećava Moskvi nove rakete: Iranske isporuke oružja Rusiji sve veći "trn u oku Zapada"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Rojters

19/10/2022

-

15:21

Teheran obećava Moskvi nove rakete: Iranske isporuke oružja Rusiji sve veći "trn u oku Zapada"
Teheran obećava Moskvi nove rakete: Iranske isporuke oružja Rusiji sve veći "trn u oku Zapada" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iran je obećao da će Rusiji obezbediti rakete zemlja-zemlja, pored više dronova, rekla su Rojtersu dva visoka iranska zvaničnika i dvoje iranskih diplomata, što je potez koji će verovatno naići na neodobravanje Sjedinjenih Država i drugih zapadnih sila.

Kako prenosi britanska agencija, dogovor je postignut 6. oktobra kada su prvi potpredsednik Irana Mohamed Mohber, dva visoka zvaničnika iz iranske Revolucionarne garde i zvaničnik Vrhovnog saveta nacionalne bezbednosti posetili Moskvu radi razgovora sa Rusijom o isporuci oružja.

"Rusi su tražili još dronova i iranskih balističkih projektila sa poboljšanom preciznošću, posebno  projektila modela Fateh i Zolfagar", rekao je jedan od iranskih diplomata koji je bio upoznat sa posetom Moskvi. To je potvrdio i jedan zapadni zvaničnik koji je rekao da postoji sporazum između Irana i Rusije o obezbeđivanju balističkih raketa zemlja-zemlja kratkog dometa, uključujući i Zolfagar.

Mogu da pogode cilj udaljen od 300 do 700 kilometara

Fateh-110 i Zolfagar su iranske balističke rakete kratkog dometa sposobne da pogode ciljeve na udaljenostima od 300 do 700 km.

Tanjug/AP/Ukrainian military's Strategic Communications Directorate

 

Iranski diplomata je odbacio tvrdnje zapadnih zvaničnika da takvi transferi krše rezoluciju Saveta bezbednosti UN iz 2015. Kao razlog za takvu tvrdnju, diplomata je naveo da se Iran, za razliku od Zapada, ne zauzima ni za jednu stranu u ratu, a što se tiče naoružanja izneo je sledeći stav: "Gde se koristi oružje, nije pitanje za prodavca".

Ukrajina poslednjih nedelja prijavljuje veliki broj ruskih napada bespilotnim letelicama iranske proizvodnje Šahed-136, što demantuju i Iran i Rusija.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je kao neosnovane izveštaje o tome da Iran isporučuje dronove i drugo oružje Rusiji za upotrebu u Ukrajini, dok Kremlj negira da su ruske snage koristile iranske bespilotne letelice za napad na Ukrajinu.

Na pitanje da li je Rusija koristila iranske bespilotne letelice u invaziji u Ukrajini, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj nema nikakve informacije o njihovoj upotrebi. "Koristi se ruska oprema sa ruskom nomenklaturom", rekao je od i dodao: "Sva dalja pitanja uputiti Ministarstvu odbrane." 

Ministarstvo povodom toga nije dalo komentar, ali su navodi o pojavi dronova u arsenalu Moskve u ratu sa Ukrajinom podigli tenzije između Irana i Sjedinjenih Država i drugih zapadnih sila.

Američki Stejt department ocenio je da su iranski dronovi korišćeni u ponedeljak u napadu u jutarnjem napadu na ukrajinsku prestonicu Kijev, rekao je američki diplomata. Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer takođe je optužila Teheran da laže kada kaže da Rusija u Ukrajini ne koristi iranske bespilotne letelice.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska planiraju da na sednici Saveta bezbednosti UN iza zatvorenih vrata u sredu pokrenu pitanje navodnih isporuka oružja iz Irana Rusiji, nakon što je Ukrajina optužila Moskvu da je nabavkom bespilotnih letelica prekršila rezoluciju tog tela, saopštile su neimenovane diplomate.

Prema rečima diplomata koje su žele da ostanu anonimna, tri zemlje, koje takođe smatraju da je prekršena Rezolucija 2231, najavile da su će zatražiti od zvaničnika UN da obavesti zemlje članice o tom pitanju, prenosi Rojters.

Zelenski: Upotreba iranskih dronova dokaz da je Rusija na putu poraza

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je široka upotreba bespilotnih letelica iranske proizvodnje u nedavnim napadima na njegovu zemlju simbol "vojnog i političkog bankrota Kremlja“.

"Sama činjenica ruskog pozivanja Irana na takvu pomoć je priznanje Kremlja njegovog vojnog i političkog bankrota“, rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju. Ali, dodao je "strateški, to im ionako neće pomoći".

"To samo dodatno dokazuje svetu da je Rusija na putu poraza i da pokušava da u teroru uvuče nekog drugog u svoje saučesnike“, rekao je Zelenski. On se nije obavezao na predlog svog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe u utorak da Kijev prekine diplomatske veze sa Iranom, prenosi AFP.

"Definitivno ćemo obezbediti odgovarajuću međunarodnu reakciju na ovo", rekao je Zelenski, govoreći o upotrebi dronova.

Jedan evropski diplomata smatra da je razlog uvoza iranskih dronova i raketa činjenica da je Rusiji sve teže da proizvodi sopstveno oružje s obzirom na sankcije u njenom industrijskom sektoru i da se okreće uvozu od partnera poput Irana i Severne Koreje. 

"Dronovi i projektili su logičan sledeći korak", rekao je evropski diplomata, dok jedan visoki američki vojni zvaničnik kaže: "Nemam saznanje u ovom trenutku da li je to tačno ili ne".

EPA/ VADYM SARAKHAN

 

Iran je dugo pod zapadnim sankcijama, i moguće je da želi da ojača strateške veze sa Rusijom protiv zalivsko-izraelskog bloka koji podržava SAD i koji bi mogao da pomeri bliskoistočni odnos snaga dalje od Islamske republike.

Glavni komandant iranske Revolucionarne garde Hosein Salami rekao je prošlog meseca da su neke od najvećih svetskih sila spremne da kupe vojnu i odbrambenu opremu od Irana. Prema izveštaju državnih medija u utorak, Rahim Safavi, vojni savetnik iranskog vrhovnog lidera rekao je da 22 zemlje žele da kupe iranske bespilotne letelice.

Vlast u Iranu je takođe pod velikim pritiskom i zbog demonstracija u samoj zemlji koje su eskalirale smrću pritvorene Mashe Amini. Nekoliko država Evropske unije pozvalo je u ponedeljak na dodatne sankcije Iranu zbog isporuke bespilotnih letelica Rusiji, nezavisno od seta sankcija koje su uvedene zbog brutalnog gušenja protesta u Teheranu.

"Rusi su hteli da kupe stotine naših raketa, čak i onih srednjeg dometa, ali smo im rekli da uskoro možemo da isporučimo nekoliko stotina naručenih raketa Zolfagar i Fateh 110 kratkog dometa, zemlja-zemlja", rekao je jedan od službenika bezbednosti. "Ne mogu vam reći tačno kada, ali će one vrlo brzo biti isporučene u dve do tri pošiljke." 

Istočnoevropski zvaničnik koji prati rusku aktivnost pri kupovini oružja rekao je da oni imaju određena saznanja o tome šta se dešava, ali da nemaju konkretne dokaze koji bi to potvrdili, piše Rojters. On je rekao da su iranski i ruski lideri doneli odluku da nastave sa transferom. Moskva je izričito zatražila površinske rakete kratkog dometa Fateh 110 i Zolfagar, a isporuka će se desiti za najviše 10 dana, rekao je drugi iranski diplomata. 

Ulozi su visoki za Iran, koji pregovara sa zapadnim državama da oživi sporazum iz 2015. kojim bi se ublažile sankcije Teheranu u zamenu za ograničenja njegovog nuklearnog rada. Pregovori su zašli u ćorsokak, a bilo kakvi sporovi između Teherana i zapadnih sila oko prodaje oružja Rusiji ili iranskog gušenja nemira mogli bi da oslabe napore za potpisivanje sporazuma.

profimedia

 

Sjedinjene Države su saglasne sa britanskim i francuskim procenama da bi Iran isporučivanjem bespilotnih letelica Rusiji prekršio rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja je podržala sporazum iz 2015, izjavio je u ponedeljak portparol američkog Stejt departmenta Vedant Patel. Zapadni zvaničnik, koji je odbio da bude imenovan zbog osetljive prirode stvari, rekao je da bi, kao i bespilotne letelice, prenos projektila takođe prekršio rezoluciju UN 2231.

Nekoliko visokih iranskih zvaničnika je ogorčeno zbog "nepravedno" planiranih sankcija Iranu povezanih sa isporukom oružja Rusiji, rekao je drugi diplomata.

Teheran je u septembru odbio zahtev predsednika Rusije Vladimira Putina za nabavku iranskih sofisticiranih dronova velikog dometa Araš 2, rekla su Rojtersu tri iranska zvaničnika. Na pitanje o razlogu odbijanja, jedan od zvaničnika je naveo nekoliko problema, uključujući "neke tehničke probleme". Takođe, komandanti Revolucionarne garde su bili zabrinuti da ako "Rusija koristi ovaj dron Araš 2 u Ukrajini, Amerikanci mogu doći do naše tehnologije".

Opširnije o dronovima-kamikazama i njihovoj upotrebi u ruskoj invaziji u Ukrajini pročitajte u odvojenoj vesti.

Komentari (0)

Svet