Evropa

Kijev na udaru dronova kamikaza - lete nisko i teško ih je otkriti, a o njihovom poreklu vodi se velika polemika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2022

-

15:29

Kijev na udaru dronova kamikaza - lete nisko i teško ih je otkriti, a o njihovom poreklu vodi se velika polemika
Kijev na udaru dronova kamikaza - lete nisko i teško ih je otkriti, a o njihovom poreklu vodi se velika polemika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je ovog prepodneva u nekoliko navrata granatirala Kijev koristeći takozvane kamikaza dronove, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Mada je i ranije bilo izveštaja o tome da su ruske snage koristile dronove tog tipa, današnja akcija je ipak označila novu eskalaciju, a ukrajinske vlasti su još jednom podvukle potrebu za boljim protivvazdušnim sistemima.

U Kijevu su se sirene za vazdušni napad, koje su poslednjih dana gotovo svakodnevna pojava, jutros oglasile u 6.25 sati. Ovaj put, međutim, ubrzo ih je pratila serija eksplozija između 6.35 i 6.58, kao i još jedna, oko 8.15 po lokalnom vremenu.

Gradonačelnik Kijeva je objavio fotografiju na kojoj tvrdi da se nalaze ostaci jednog od dronova koji su napali ukrajinsku prestonicu. On je dodao i da je u Ševčenkovskom okrugu oštećeno nekoliko stambenih zgrada, kao i da je jedna ženska osoba izgubila život, dok se druga nalazi pod ruševinama.

Kamikaze dronovi se obično šalju u paru i naoružani su bojevim glavima, piše Gardijan. Rusija pre svega koristi dronove za napade jer su relativno jeftini, naveo je za BBC odbrambeni stručnjak Džastin Kramp.

"Efikasni su jer su prilično mali i teško ih je otkriti radarima. Lete nisko, a mogu i da se šalju u talasima ili u rojevima, što znači da je mnogo teže odbraniti se. Ako su pogođeni, relativno lako bivaju onesposobljeni, ali se prvenstveno teško lociraju - to može da potraje i satima", rekao je Kramp. 

EPA/ VADYM SARAKHAN

 

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat naveo je da je ta zemlja "uništila 37 ruskih dronova od nedelje uveče, što predstavlja više od 85 odsto bespilotnih letelica koje su učestvovale u napadu na ukrajinske gradove". On je dodao i da su dronovi došli iznad ukrajinske teritorije sa juga.

SAD upozoravale na "iranske dronove"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naveo je ranije da Rusija zapravo koristi dronove koji potiču iz Irana. Danas, Anton Geraščenko, viši savetnik ukrajinskog predsednika, naveo je da su upravo takvi napali prestonicu, kao i da su ciljali "energetsku infrastrukturu".

Iz Teherana pak, stižu demanti da šalju oružje Moskvi, dok Rusi ove navode nisu ni komentarisali. 

profimedia

 

"Objavljena vest o tome da Iran daje Rusiji bespilotne letelice ima političke ambicije i cirkuliše od zapadnih izvora. Nismo obezbedili oružje nijednoj zemlji u ratu", rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

Inače, sredinom septembra, bespilotne letelice "Šahed-136" prefarbane su u ruske boje i preimenovane u Geranium 2, a počele su da se pojavljuju iznad ukrajinskih položaja u severoistočnom regionu Harkova, prema rečima pukovnika Rodiona Kulagina, komandanta artiljerije ukrajinske 92. mehanizovane jedinice.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Dronovi "Šahed-136" su toliko precizni da su gađali haubicu u predelu cevi gde je bio uskladišten barut, što može izazvati i sekundarne eksplozije, rekao je pukovnik Kulagin tada za "WSJ", i dodao da se nada kako će SAD osigurati Ukrajini naprednu tehnologiju kojom će zauzdati "iranske kamikaze dronove".

Prethodno su SAD još u junu upozorile da Rusi nameravaju da nabave od Irana bespilotne letelice kojima bi kompenzovali slabu učinkovitost vazdušnih snaga. Ovi dronovi kamikaze mogu nositi bojevu glavu tešku do 36 kilograma, a mogu se lansirati iz vojnih kamiona.

Britansko ministarstvo odbrane, u svom obaveštajnom isveštaju od 14. septembra, takođe je navelo da je velika verovatnoća da je Rusija prvi put rasporedila iranske bespilotne letelice u Ukrajini. Napominjući da "Šahed-136" ima traženi domet od 2.500 kilometara, dodaje se da se do sada čini da Moskva koristi ove bespilotne letelice za taktičke napade u blizini linija fronta, a ne za uništavanje više strateških ciljeva duboko u ukrajinskoj teritoriji.

Kijev traži PVO sisteme

Ukrajinski zvaničnici već neko vreme traže od svojih zapadnih saveznika dodatnu vojnu pomoć, pre svega u vidu sistema za protivvazdušnu odbranu. U poslednjih nekoliko nedelja, taj pritisak je pojačan usled ruskih napada.

"Prestonicu su napale bespilotne letelice kamikaze. Potrebno je nam je više sistema protivvazdušne odbrane i to što je pre moguće. Nemamo vremena za spore akcije. Više oružja za odbranu neba i uništavanje neprijatelja", naveo je jutros na Telegramu šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak.

profimedia

 

Slično je rekao i premijer Ukrajine Denis Šmihal.

"Rusija je danas ponovo napala civilne i energetske objekte u Ukrajini. Među metama terorista je i stambena zgrada u Kijevu. Ljudi su povređeni. Odgovor sveta na ove zločine mora biti jasan: veća podrška Ukrajini i više sankcija protiv agresora", napisao je na Tviteru Šmihal.

Neke od zemalja, poput Nemačke, još prošle nedelje su odlučile da dodatno vojno pomognu Kijevu. Ministarka odbrane te zemlje Kristin Lambreht je navela kako će Berlin Ukrajini poslati moderni sistem za vazdušnu odbranu "IRIS-T SLM", i da "prvi od četiri primerka stižu u Ukrajinu uskoro". 

Vadim Pristajko, ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji, rekao je za Fajnenšel tajms da je Kijev dao instrukcije svojim diplomatama u zapadnim prestonicama da traže dodatnu opremu za protivvazdušnu odbranu.

Sjedinjene Američke Države su početkom jula objavile da će Ukrajini obezbediti dva napredna protivavionska sistema, nazvana Nacionalni napredni raketni sistem zemlja-vazduh, odnosno skraćeno NASAMS. To je deo niza opreme koja se mora ugovoriti i izgraditi u okviru industrije, a ne može se uzeti iz postojećih zaliha.

Komentari (0)

Evropa