Evropa

RAT U UKRAJINI U Kijevu četiri uzbune na vazdušnu opasnost u jednom danu, Rusi pokrenuli napade dronovima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2022

-

07:27

RAT U UKRAJINI U Kijevu četiri uzbune na vazdušnu opasnost u jednom danu, Rusi pokrenuli napade dronovima
RAT U UKRAJINI U Kijevu četiri uzbune na vazdušnu opasnost u jednom danu, Rusi pokrenuli napade dronovima - Copyright AP/Alexei Alexandrov, Kirsty Wigglesworth, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 236. dan rata u Ukrajini, a situacija na terenu je i dalje veoma napeta. Juče su se širom zemlje čule sirene za vazdušnu opasnost, dok su vlasti apelovale na građane da budu u skloništima. Borbe se nastavljaju na gotovo svim frontovima, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je istakao da se ključne bitke u Donbasu vode oko gradova Bahmut i Soledar. U Kijevu je u napadu dronom na stambenu zgradu stradale su tri osobe, objavio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko.

Ključni događaji:

  • Napadi dronovima kamikazama širom Ukrajine, stradalo više ljudi
  • Zelenski: Ključna žarišta u Donbasu Soledar i Bahnut
  • Peskov: Putin sledeće nedelje održava sastanak sa članovima Saveta bezbednosti Rusije 
  • U Belorusiju stiže 9.000 ruskih trupa
  • Francuska obećala sisteme PVO za zaštitu ukrajinskih gradova

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobrodošli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.20 U Kijevu četvrta uzbuna za vazdušni napad u jednom danu

Uzbuna za vazdušni napad proglašena je u Kijevu četvrti put u jednom danu, saopštila je večeras gradska uprava. "Pažnja! U Kijevu je proglašena uzbuna za vazdušni napad! Pozivamo sve da odmah krenu u skloništa civilne zaštite", navodi administracija u saopštenju objavljenom na Telegramu, prenosi agencija TASS.

Ukrajinske vlasti su danas već tri puta proglasile uzbunu za vazdušni napad u Kijevu.

22.30 Zelenski: Rusi pokrenuli napad dronovima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su ruske snage pokrenule novi talas napada dronovima i dodao da su neke od bespilotnih letelica oborene. Zelenski u video obraćanju nije rekao gde su se napadi dogodili, preneo je Rojters.

22.10 Kanada uvela sankcije za 34 osobe koje su, kako tvrde, saučesnici u širenju ruskih dezinformacija

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da Kanada uvodi sankcije za 34 pojedinca i jedan entitet koji su, kako se navodi, saučesnici u širenju ruskih dezinformacija i propagande.

"Kako broj kršenja ljudskih prava u Rusiji nastavlja da raste, Kanada preduzima mere da se suprotstavi propagandi koja pokušava da ih opravda", navela je kanadska ministarka spoljnih poslova Melani DŽoli u saopštenju, preneo je Rojters.

21.30 SAD negoduju zbog iranskih dronova koje Rusi koriste u Ukrajini: Prekršili su rezoluciju Saveta bezbednosti UN

Sjedinjene Američke Države saglasne su sa britanskim i francuskim procenama da bi je Iran isporukom dronova Rusiji prekršio rezoluciju 2231 Saveta bezbednosti UN, izjavio je danas portparol američkog Stejt departmenta Vedant Patel.

"Ranije danas su naši francuski i britanski saveznici javno izneli procenu da iransko snabdevanje Rusije ovim bespilotnim letelicama predstavlja kršenje rezolucije 2231 Saveta bezbednosti UN", rekao je Patel novinarima, preneo je Rojters.

21.10 UN: Biće nastavljeni razgovori o izvozu žita iz Ukrajine

Portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik izjavio je danas da će biti nastavljeni razgovori o produženju sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih luka, koji je postignut uz posredovanje UN. Ranije su zvaničnici UN izjavili da su u Moskvi imali "pozitivan i konstruktivan" razgovor o ovom sporazumu, preneo je Rojters. Sporazum postignut u julu omogućio je izvoz više od šest miliona tona žitarica i drugih prehrambenih proizvoda, a ističe sledećeg meseca.

20.30 Nuklearna elektrana Zaporožje snabdeva se energijom iz obližnje elektrane na ugalj

Nuklearna elektrana u Zaporožju (ZNPP), koju je zauzela Rusija, snabdeva se rezervnom energijom iz obližnje elektrane na ugalj nakon što je danas ujutro ponovo prekinut njen glavni dalekovod od 750 kilovolti, saopštile su UN. Jedan od 20 dizel generatora ZNPP-a za hitne slučajeve radio je desetak minuta nakon jutrošnjeg prekida dalekovoda, prenosi Rojters.

19.45  Minsk: Oružane snage Rusije i Belorusije izvešće vojnu vežbu

Načelnik Odeljenja za vojnu saradnju Ministarstva odbrane Belorusije, pukovnik Valerij Revenko najavio je danas združenu vojnu vežbu regionalnih snaga Belorusije i Rusije.

"Planirano je da vojne jedinice iz sastava budu raspoređene na četiri poligona Oružanih snaga Republike Belorusije u istočnim i centralnim delovima zemlje, nakon čega će početi da izvode aktivnosti borbene obuke", rekao je Ravenko u videu objavljenom danas na društvenoj mreži Telegram. Kako je navedeno, glavni sadržaj ovih događaji će biti taktičke vežbe, uključujući bojevo gađanje i lansiranje protivvazdušnih vođenih raketa, taktičke i specijalne vežbe sa razvojem pitanja inžinjerijske opreme regiona i granica, organizacije komunikacija, bezbednosti, logistike, prenosi TASS.

19.30 Dvoje poginulih, 15 povređenih u padu aviona

U padru ruskog vojnog aviona Su-34 u Krasnodarskoj oblasti poginulo je dvoje ljudi, a 15 povređeno, prvi su podaci sa lica mesta. Vatrogasci gase požar koji je izbio u višespratnici. Broj povređenih i preminulih raste, opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

18.10 Srušio se ruski vojni avion

Vojni avion Su-34 srušio se u blizini stambene zgrade u ruskom gradu Jejsku u Krasnodarskoj oblasti, saopštile su agenciji Interfax lokalne vlasti.

"Su-34 je pao, informacije se istražuju", rekao je izvor. Vatrogasna vozila i hitna pomoć stigli su na mesto nesreće, rekli su očevici za agenciju TASS.

Kao se može videti na snimcima, izbio je veliki požar usred naselja. Evakuisano je 350 stanovnika zgrade u najbliži hotel. Putin je naložio guverneru i šefu Ministarstva za vanredne situacije i ministru zdravlja da odlete u grad Jejsk kako bi bi pružili pomoć.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su piloti uspeli da iskoče iz aviona. O detaljima nesreće navode da je u pitanju bio trenažni let, a da je razlog nesreće to što se motor zapalio pri poletanju.

U plamenu je 9 spratova stambene zgrade, a zapalilo se gorivo iz aviona koje je uzrokovalo požar. Zvanično, oštećeno je 17 stanova zgrade, rekao je guverner Krasnodarske oblasti Venijamin Kondratjev. Za sada nema informacija o žrtvama, a najmanje jedna osoba je poginula.

17.50 Mađarska odbila da primi ukrajinske vojnike na obuku

Mađarska vlada nije prihvatila predlog EU o uspostavljanju misije za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji EU pošto bi to dovelo do opasnosti od eskalacije rata u Ukrajini, izjavio je danas u Luksemburgu šef mađarske vlade Peter Sijarto.

Sijarto je rekao da, u skladu sa zakonom, nije učestvovao u glasanju na današnjem ministarskom sastanku u Luksemburgu i da je bio jedini predstavnik zemlje članice EU koji je to učinio, prenosi MTI. Ministri spoljnih poslova EU su u Luksemburgu odobrili početak misije EUMAM Ukrajina za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji EU i dodelili Ukrajini novih 500 miliona evra za nabavku oružja. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

16.40 Rusija dronovima napala Kijev i druge gradove u Ukrajini

Rusija je ovog prepodneva u nekoliko navrata granatirala Kijev koristeći takozvane kamikaza dronove, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Mada je i ranije bilo izveštaja o tome da su ruske snage koristile dronove tog tipa, današnja akcija je ipak označila novu eskalaciju, a ukrajinske vlasti su još jednom podvukle potrebu za boljim protivvazdušnim sistemima. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

16.30 Lider samoproglašene DNR: Rusija i Ukrajina danas razmenjuju zarobljenike

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin saopštio je da će Rusija i Ukrajina danas razmeniti ukupno 220 zatvorenika.

"Danas se odvija razmena po formuli 110 za 110. Ukrajini vraćamo žene. Menjamo ih za 80 ruskih mornara, civila koje je Ukrajina držala u zatočeništvu“, napisao je Pušilin u objavi na društvenoj mreži Telegram. Pušilin dodaje da će i 30 boraca Donjecke i Luganske Narodne Republike biti razmenjeno.

16.20 Novinarka Ovsjanikova sa ćerkom napustila Rusiju, advokat potvrdio da su u Evropi

Bivša novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova, koja se javno usprotivila ruskom napadu na Ukrajinu, pobegla je sa ćerkom iz Rusije, potvrdio je danas njen advokat.

Ovsjanikova je široj javnosti postala poznata kada je u martu, nakon početka rata u Ukrajini, uživo u programu televizije prošetala s natpisom "Ne ratu". Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

15.43 Rojters: Evropska komisija će ce predloziti "dinamicnu" granicu cena gasa

Evropska komisija namerava da ove nedelje predloži "dinamičnu" gornju granicu cena prirodnog gasa u Evropskoj uniji i obavezna ograničenja stepena do kojeg trgovane cene mogu da osciliraju u jednom danu, javio je Rojters koji je imao uvid u ovaj predlog.

EU nastoji da se odvikne od ruskih fosilnih goriva, ali Moskva je proteklih meseci u velikoj meri odsekla Uniju od svojih gasovoda, što je povećalo cene i dovelo do zabrinutosti za snabdevanje.

Prema predlogu oko koga će morati da se usaglase vlade EU, Evropska agencija za saradnju energetskih regulatora (ACER) bi bila zadužena da do 23. marta izradi referentnu cenu za tečni prirodni gas, kojeg EU kupuje više.

Komisija preporučuje potencijalne intervencije u ceni Holandskog instrumenta za prenos vlasništva (TTF) koja se u Evropi široko koristi za ugovore i zaštitu od rizika.

Izvršna vlast EU bi "kao poslednje sredstvo" predložila uspostavljanje tržišne "dinamične" cene po kojoj se transakcije sa prirodnim gasom mogu odvijati na TTF spot tržištu pod specifičnim uslovima.

Mere ne bi trebalo da utiču na sigurnost snabdevanja, niti da dovedu do povećanja potrošnje gasa, niti da utiču na uredno funkcionisanje tržišta energetskih derivata, navodi se u nacrtu.

14.10 Medvedev: Ako Izrael da oružje Ukrajini uništiće odnose sa Rusijom

Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da bi izraelske isporuke oružja Kijevu bile nepromišljen korak i da bi mogle da naruše odnose Izraela s Rusijom. "Čini se da Izrael planira da isporučuje oružje kijevskom režimu. To je veoma nepromišljen korak. On će razrušiti sve međudržavne odnose zemalja", naveo je Medvedev na Telegramu. Medvedev je naveo da bi, u slučaju da počne da isporučuje oružje Ukrajini, Izrael takođe mogao da "proglasi herojima (Stepana) Banderu i (Romana) Šuheviča".

13.30 Regionalni guverner: Tri osobe stradale u Sumiju usled granatiranja

Regionalni guverner istočnog regiona Sumi rekao je da su tri osobe poginule, a devet je povređeno jutros u raketnom napadu. "U 5:20 ujutru, tri ruske rakete pogodile su objekat civilne infrastrukture. Najmanje tri osobe su poginule. Devet ih je povređeno. Još uvek ima ljudi pod ruševinama", napisao je Dmitrij Živicki na društvenim mrežama.

13.17 Sobjanjin: U Moskvi završena delimična mobilizacija

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je danas da su ciljevi delimične mobilizacije ispunjeni u potpunosti i da posete vojnim odsecima rezervista nisu više potrebne. "Prema informaciji moskovskog vojnog komesara, ciljevi delimične mobilizacije određene na osnovu ukaza predsednika i objave ministarstva odbrane ispunjeni su u potpunosti", naveo je gradonačelnik Moskve na svom blogu, preneo je TAS S. Kancelarije vojnih odseka za mobilizaciju se zatvaraju danas u 14.00 po lokalnom vremenu, dodao je Sobjanin. "Pozivi koji su poslati u procesu mobilizacije na adrese stanovanja ili kompanija više nisu na snazi", istakao je gradonačelnik glavnog grada Rusije.

Euronews

13.06 Timošenko: Tri osobe poginule u granatiranju zgrade u Kijevu

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko izjavio je danas da su tri osobe ubijene u ruskom napadu dronom na stambenu zgradu u Kijevu, prenosi Rojters. Timošenko je naveo na Telegramu da je 19 ljudi spaseno iz zgrade, a da su spasioci i dalje na mestu gde se odigrao napad. Ukrajinsko ministarstvo policije saopštilo je da je nekoliko ljudi ubijeno širom Ukrajine tokom najnovijih ruskih napada, ali nije objavljen tačan broj žrtava.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko naveo je da se među poginulima nalazi mladi bračni par koji su čekali dete.

Associated Press

13.03 Šmigal: Ruske snage napale energetsku infrastrukturu u tri regiona

Premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je da su ruske snage jutros napale energetsku infrastrukturu u Kijevskoj, Dnjepropetrovskoj i Sumskoj oblasti. Šmigal je naveo da je bilo pet napada dronivima u Kijevu i da su oštećeni energetski objekti i stambena zgrada, prenosi Interfaks Ukrajina. Prema rečima Šmigala, ruske snage su raketirale vitalnu infrastrukturu i u Dnjepropetrovskoj i Sumskoj oblasti, usled čega su stotine naselja bez struje. Šmigal je naveo da sve službe rade na obnavljanju napajanja električnom energijom i pozvao građane da štede struju, pogotovo u periodima dana kad je potrošnja njaveća.

12.55 Minsk: Vojska preuzela kontrolu nad železnicom kod granice

Beloruska vojska preuzela je kontrolu nad železničkom infrastrukturom u pograničnim oblastima SA uKRAJINOM kako bi sprečila provokacije, saopštilo je danas ministarstvo odbrane iz Minska. "Beloruske oružane snage nastavljaju da izvode svoje zadatke kako bi ojačale bezbednost u pograničnoj oblasti. U nameri da spreče akt sabotaže i provokacije, vojnici nadgledaju mostove, drumske prelaze preko pruge, koloseke, i stavljaju ih pod zaštitu, uspostavljajući položaje za potencijalnu upotrebu malokalibarskog oružja, kao i vojne opreme", dodaje se u saopštenju, preneo je TAS S.

12.50 Borelj: Vojna pomoć Ukrajini u vrednosti od 3,1 milijarde evra

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj koji danas predsedava Savetom za spoljne poslove u Luksemburgu, osvrnuo se na obraćanje ukrajinskog ministra spoljniih poslova Dmitrija Kulebe i objavio na Tviteru:

"Dok se Dmitro Kuleba obraća iz skloništa, podižemo EU vojnu pomoć na 3,1 milijarde i lansiramo EU misiju vojnih obuka za Ukrajinu. Najnoviji neselektivni napadi Rusije neće poljuljati našu odlučnost da podržimo Ukrajinu već će je samo pojačati"

12.35 Timošenko: Tri osobe ubijene u napadu na zgradu u Kijevu

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko izjavio je danas da su tri osobe ubijene u ruskom napadu dronom na stambenu zgradu u Kijevu, prenosi Rojters. Timošenko je naveo na Telegramu da je 19 ljudi spaseno iz zgrade, a da su spasioci i dalje na mestu gde se odigrao napad. Ukrajinsko ministarstvo policije saopštilo je da je nekoliko ljudi ubijeno širom Ukrajine tokom najnovijih ruskih napada, ali nije objavljen tačan broj žrtava.

12.20 Sobjanjin: U Moskvi završena delimična mobilizacija

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je danas da su ciljevi delimične mobilizacije ispunjeni u potpunosti, i da posete vojnim odsecima rezervista nisu više potrebne.

"Prema informaciji moskovskog vojnog komesara, ciljevi delimične mobilizacije određene na osnovu ukaza predsednika i objave ministarstva odbrane ispunjeni su u potpunosti", naveo je gradonačelnik Moskve na svom blogu.

11.45 Minsk: Vojska preuzela kontrolu nad železnicom kod granice sa Ukrajinom

Beloruska vojska preuzela je kontrolu nad železničkom infrastrukturom u pograničnim oblastima sa Ukrajinom kako bi sprečila provokacije, saopštilo je danas ministarstvo odbrane iz Minska.

"Beloruske oružane snage nastavljaju da izvode svoje zadatke kako bi ojačale bezbednost u pograničnoj oblasti. U nameri da spreče akt sabotaže i provokacije, vojnici nadgledaju mostove, drumske prelaze preko pruge, koloseke, i stavljaju ih pod zaštitu, uspostavljajući položaje za potencijalnu upotrebu malokalibarskog oružja, kao i vojne opreme", dodaje se u saopštenju, preneo je Tas.

AP/ Efrem Lukatsky

 

11.14 EU danas odobrava misiju za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika

Ministri spoljnih poslova Unije danas će u Luksemburgu doneti odluku o misiji, pod nazivom EUMAM Ukrajina, za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji EU i dodelom nove pomoći od 500 miliona evra za nabavku oružja. Unija do sada nije sprovodila ovaj tip misija i ovo je za Uniju premijera.

Održavaće se kursevi obuke u raznim državama članicama, posebno u Nemačkoj i Francuskoj, gde će se ukrajinski vojnici obučavaju da koriste topove, raketne bacače i sisteme protivvazdušne odbrane koje isporučuju Evropljani. Evropska misija će dopuniti obuku koju već pružaju Britanci i Amerikanci. Cilj je da se obezbedi „osnovna obuka“ za 12.000 ukrajinskih vojnika i „specijalna obuka“ za 2.800 drugih.

11.02 Jedna žena poginula u napadu dronom u Kijevu

Beživotno telo žene izvučeno je iz ruševina stambene zgrade u Kijevu nakon jutrošnjeg bombardovanja, dok se još jedna osoba nalazi zarobljena ispod ruševina. "Telo žene izvučeno je iz ruševina jedne zgrade u okrugu Ševčenkovski gde je došlo do eksplozije nakon napada dronom", napisao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, napominjući da je pod ruševinama još jedna osoba.

 

 

10.55 Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Uništili smo 37 ruskih dronova

Ukrajina je uništila 37 ruskih dronova od nedelje uveče, što predstavlja više od 85 odsto bespilotnih letelica koje su učestvovale u napadu na ukrajinske gradove, rekao je danas portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat. "To je prilično dobar rezultat rada naše vazdušne odbrane, a brojke oborenih dronova će samo rasti ubuduće", rekao je Ihnat na konferenciji za novinare. On je pojasnio da su dronovi uleteli na Ukrajinu sa juga, preneo je Rojters.

10.47 Podoljak: Rusiju treba izbaciti iz G20

Savetnik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak izjavio je danas, nakon novog talasa ruskih napada dronovima na glavne ukrajinske gradove, da bi Rusiju trebalo izbaciti iz grupe G20 i ostalih međunarodnih organizacija, preneo je Rojters. "Oni koji daju naređenje da se napadne ključna infrastruktura, kako bi ''zamrzli'' civile i organizuju totalnu mobilizaciju kako bi prekrili prvu liniju fronta leševima, svakako ne mogu da sede za istim stolom sa liderima G20. Vreme je da se stane na kraj ruskom licemerju. Ruska Federacija mora biti izbačena iz svih platformi", naveo je Podoljak na Tviteru.

10.34 Podoljak: Rusiju treba izbaciti iz G20 i ostalih međunarodnih organizacija

Savetnik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak izjavio je danas, nakon novog talasa ruskih napada dronovima na glavne ukrajinske gradove, da bi Rusiju trebalo izbaciti iz grupe G20 i ostalih međunarodnih organizacija, preneo je Rojters.

"Oni koji daju naređenje da se napadne ključna infrastruktura, kako bi 'zamrzli' civile i organizuju totalnu mobilizaciju kako bi prekrili prvu liniju fronta leševima, svakako ne mogu da sede za istim stolom sa liderima G20. Vreme je da se stane na kraj ruskom licemerju. Ruska Federacija mora biti izbačena iz svih platformi", naveo je Podoljak na Tviteru.

10.18 Regionalne vlasti: Raketni napad na Odesku oblast

Ruske snage izvele su jutros raketni napad na Odesku oblast, oštećen je infrastrukturni objekat nije bilo povređenih, izjavio je predstavnik regionalne vojne uprave Sergej Bratčuk. Naveo je da je iz aviona Su-35 ispaljena raketa Ks-59, prenosi Interfaks Ukrajina.

09.40 Energoatom: Zaporožje isključeno sa ukrajinske EDB mreže

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje isključena je danas sa elektrodistribucione mreže Ukrajine nakon ruskog granaturanja, saopštila je ukrajinska kompanija za atomsku energiju "Energoatom". "Ruski teroristi su još jednom granatirali podstanice ključne infrastrukture na ukrajinskoj teritoriji, što je rezultiralo isključenjem poslednjeg dalekovoda Zaporožje - Dnjeprovska u 03.59 jutros", navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Associated Press

09.15 Kličko: Dve osobe pod ruševinama u Kijevu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ojavio je na Telegramu da je jedna od raketa sa bespilotne letelice pogodila kijevski okrug Ševčenkov, konkretno stambenu zgradu, dok je Rojtersov izveštač naveo da je na delu drona video da piše "Ovo vam je za Belgorod".

"Do sada je iz zgrade spaseno 18 osoba", rekao je on i dodao da se, prema nezvaničnim informacijama pod ruševinama nalaze još dve osobe.

"Spasilačke akcije su u toku, ima povređenih", naveo je on.

09.06 Napad na Dnjepropetrovsk

Veliki požar je izbio u "energetskom infrastrukturnom objektu" u ukrajinskoj oblasti Dnjepropetrovsk posle raketnog napada, saopštile su danas lokalne vlasti. Prema rečima guvernera Dnjepropetrovska Valentina Rezničenka, ukrajinske snage su uništile tri neprijateljske rakete. "Jedna raketa je pogodila energetski infrastrukturni objekat. Bukti veliki požar", naveo je Rezničenko, javlja Rojters.

09.01 Ponovo autobuski saobraćaj preko Krimskog mosta

Autobuski saobraćaj ponovo funkcioniše preko Krimskog mosta, koji je do danas bio otvoren samo za automobile, saopštilo je rusko ministarstvo saobraćaja. "Autobuske trase su obnovljene u oba pravca ovog jutra. Prethodno, autobusi su koristili trajekte. Sada putnici mogu da prelaze Krimski most automobilima, vozovima, kao i autobusima", navelo je ministarstvo, prenosi agencija TAS S.

Associated Press

08.22 Ministri EU o obuci ukrajinskih vojnika i novčanoj pomoći

Očekuje se da će se ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije, danas na sastanku u Luksemburgu, dogovoriti o misiji obučavanja 15.000 ukrajinskih vojnika počev od sledećeg meseca i o novoj vojnoj pomoći Kijevu vrednoj 500 miliona evra, javlja Rojters.

08.20 Kličko: Još dve eksplozije u Kijevu

U Ševčenkovskom okrugu u Kijevu jutros su odjeknule još dve eksplozije, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko, prenosi Unian. Kličko je prethodno naveo da je u jutrošnjem napadu dronovima u Ševčenkovskom okrugu, koji su izvele ruske snage, oštećeno nekoliko stambenih zgrada.

Ruske snage izvele su noćas raketni napad i na regionalni centar Zaporožja, ali nije bilo razaranja ni povređenih, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Oleksandr Staruh. Prema njegovim rečima, postoji mogućnost ponovnih napada, navodi Interfaks Ukrajina.

08.06 Vojna uprava Kijeva: Meta ruskih napada vitalna infrastruktura

Gradska vojna uprava Kijeva saopštila je danas da ruske snage nastavljaju napade na vitalnu infrastrukturu u ukrajinskoj prestonici. Informacije o povređenima se utvrđuju, prenosi Ukrinform. Kijevska gradska vojna uprava pozvala je građane da ostanu u skloništima. U Kijevu od jutros odjekuju eksplozije, a ukrajinski zvaničnici saopštili su da su ruske snage napale grad dronovima kamikazama.

07.36 Kurtev: Napadnuto Zaporožje

Anatolij Kurtev, sekretar gradskog veća Zaporožja, upravo je objavio na Telegramu da je došlo do napada na grad tokom noći, ali da za sada nema izveštaja o povređenima ili žrtvama. Kako je rekao, napadnuti su periferija grada, i prigradska naselja.

07.25 Kličko: U napadu dronovima oštećeno nekoliko zgrada

U napadu dronovima u Ševčenkovskom okrugu u Kijevu, koji su izvele ruske snage, oštećeno je nekoliko stambenih zgrada, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko. Naveo je da je izbio požar u zgradi koja nije stambena i da su vatrogasci na terenu, prenosi Ukrinform.

07.15 Jermak: Kijev napadnut dronovima kamikazama

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak izjavio je da su ruske snage napale Kijev bespilotnim letelicama kamikazama. "Rusi misle da će im to pomoći, ali takve akcije su kao agonija. Treba nam više sistema PVO i to što pre. Nemamo vremena za sporo delovanje. Više oruža da zaštitimo nebo i uništimo neprijatelja. Tako će i biti", rekao je Jermak.

07.10 Eksplozije u centru Kijeva

U centalnom delu Kijeva jutros je odjeknulo nekoliko eksplozija. Gradonačelnik Vitalij Kličko saopštio je da je da su se u Ševčenkovskom okrugu čule dve eksplozije, prenosi Unian. Kličko je naveo da je upozorenje na napad iz vazduha i dalje na snazi, i pozvao građane da ostanu u skloništima.

06.55 Ukrajina za Igora Strelkova nudi 100.000 dolara

Ukrajinska vojna obeveštajna služba nudi 100.000 dolara za bivšeg agenta Federalnie službe bezbednosti Rusije Igora Girkina.

"GUR (Ukrajinska vojna obeveštajna služba) jamči 100.000 dolara za zarobljenog Igora Girkina - Strelkova", objavilo je na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama ukrajinsko Ministarstvo odbrane.
"Glavno obaveštajno odeljenje Ministarstva obrane Ukrajine jamči isplatu 100.000 dolara za transfer Igora Girkina (Strelkova) u ukrajinsko zarobljeništvo", objavilo je Ministarstvo na Fejsbuku.

06.45 Zelenski: Žestoke borbe kod Soledara i Bahmuta

Žestoke borbe vode se oko dva grada u Donbasu - Soledara i Bahmuta, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Ključna žarišta u Donbasu su Soledar i Bahmut", rekao je Zelenski u svom sinoćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

Prinskrin/Youtube/United Nations

 

Tamo se vode veoma žestoke borbe, istakao je on. Grad Bahmut je bio sledeća meta ruskih oružanih snaga u njihovom napredovanju kroz region Donjecka otkako su u junu i julu zauzeli ključne industrijske gradove Lisičansk i Severodonjeck, prenela je agencija.

06.35 Saliven: Bez taktike u slučaju nuklearnog oružja u Ukrajini

SAD neće koristiti taktiku "korak po korak" u slučaju da Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, rekao je juče američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

"Upotreba nuklearnog oružja na bojnom polju u Ukrajini je upotreba nuklearnog oružja na bojnom polju u Ukrajini i mi nećemo koristiti taktiku korak po korak", rekao je on za CNN, preneo je TASS.

06.15 Peskov: Putin sledeće nedelje održava redovan sastanak sa članovima Saveta bezbednosti Rusije 

Predsednik Rusije Vladimir Putin planira da sledeće nedelje održi redovan sastanak sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije (FSB), izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"To je redovan sastanak", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje TASS-a da li je plan da se održi jedan od redovnih sastanaka sa stalnim članovima Saveta koji se obično održavaju svake nedelje ili sastanak sa svim članovima FSB. Putin je poslednji redovni sastanak Saveta održao 10. oktobra. Prethodni sastanak Saveta bezbednosti u punom sastavu održan je u maju.

06.10 Francuska obećala sisteme PVO za zaštitu ukrajinskih gradova

Francuska je juče obećala sisteme protivvazdušne odbrane za zaštitu ukrajinskih gradova od udara bespilotnih letelica, kao i prošireni program obuke za ukrajinske vojnike.

Francuska nastoji da promeni percepciju da vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona zaostaje u vojnoj podršci Ukrajini protiv ruske invazije, navodi AP. Ministar odbrane Sebastijan Lekornu rekao je da će oko 2.000 ukrajinskih vojnika biti uključeno u vojne jedinice u Francuskoj, koji će se rotirati tokom nekoliko nedelja borbene obuke o logistici i o opremi koju snabdeva Francuska.

05.55 U Belorusiju stiže 9.000 ruskih trupa

Belorusko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da će nešto manje od 9.000 ruskih trupa biti raspoređeno u Belorusiji kao deo regionalnog grupisanja snaga radi zaštite beloruskih granica. Načelnik odeljenja ministarstva odbrane za međunarodnu vojnu saradnju Valerij Revenko napisao je na Tviteru da su prve ruske trupe počele da stižu juče u Belorusiju i da će pristizati narednih nekoliko dana. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je prošle sedmice da će beloruske i ruske trupe biti raspoređene u blizini granice sa Ukrajinom zbog pretnji iz te zemlje i sa Zapada.

Komentari (0)

Evropa