Evropa

Objavljen snimak pilota iz Su-34: Ruski vojni avion eksplodirao, pa udario u zgradu - porastao broj poginulih (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2022

-

18:45

Objavljen snimak pilota iz Su-34: Ruski vojni avion eksplodirao, pa udario u zgradu - porastao broj poginulih (VIDEO)
Tanjug/AP/Kooperativ Telegram Channel - Copyright Tanjug/AP/Kooperativ Telegram Channel

veličina teksta

Aa Aa

Vojni avion Su-34 srušio se u blizini stambene zgrade u ruskom gradu Jejsku u Krasnodarskoj oblasti. "Su-34 je pao, informacije se istražuju", rekao je izvor. Avion je najpre eksplodirao u vazduhu, a potom se srušio na zgradu. Zbog avionske nesreće u Jejsku je uvedeno vanredno stanje.

Nakon snimaka zapaljene stambene zgrade, objavljen je i snimak trenutka kada se avion ruši. Avion je eksplodirao nedugo nakon poletanja i sružio se usred naselja.

Objavljen je i snimak kako građani pritrčavaju pilotu koji je uspeo da se katapultira iz zapaljenog aviona. Kako je saopšteno, pilot je preživeo pad aviona, jer su iskočio padobranom na vreme.

Kako se može videti na snimcima, izbio je veliki požar usred naselja. Evakuisano je 250 stanovnika zgrade, od kojih je 40 dece. Oni su smešteni u šest hotela.

Očevici: Bilo je više eksplozija

O tome kako je izgledao pad aviona za Raša tudej na ruskom jeziku očevidac je kazao da je uspeo da istrči iz kuće pre požara.

"Upravo sam došao odatle. Gori sve do devetog sprata. To nije raketa. Ovo je avion, najverovatnije, jer je bilo mnogo eksplozija. Eksplodirala je municija ili nešto drugo. Došlo je do velike eksplozije", rekao je on.

U prodavnici kućnih ljubimaca koja e nalazi u naselju rekli su da su im razbijeni prozori, kao i da je preko puta benzinska pumpa koja se srećom nije zapalila.

"Naši prozori nisu bili razbijeni. U početku nismo ni razumeli šta se dogodilo. Čuli smo eksploziju, izašli napolje, vidimo dim... Mnogo je kola hitne pomoći, vatrogasaca, puno vojnika, vatrogasnih helikoptera. Da, bilo je padobrana, odmah smo videli: piloti su se katapultirali. Kažu da su preživeli", naveli su očevici.

Pokrenuta istraga

Ruski Istražni komitet pokrenuo je danas krivičnu istragu zbog pada aviona Su-34 u gradu Jejsku. "Glavno vojno istražno odeljenje Ruskog istražnog komiteta pokrenulo je krivični postupak o padu aviona Su-34 u gradu Jejsku na Krasnodarskoj teritoriji", naveo je Istražni komitet u objavi na Telegramu, a prenela agencija RIA Novosti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je naložio guverneru i šefu Ministarstva za vanredne situacije, kao i ministru zdravlja da odlete u grad Jejsk kako bi bi pružili pomoć.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su piloti uspeli da iskoče iz aviona. O detaljima nesreće navode da je u pitanju bio trenažni let, a da je razlog nesreće to što se motor zapalio pri poletanju.

U plamenu je bilo 9 spratova stambene zgrade, a zapalilo se gorivo iz aviona koje je uzrokovalo požar. Zvanično, oštećeno je 17 stanova zgrade, rekao je guverner Krasnodarske oblasti Venijamin Kondratjev.

On je večeras negirao navode sa društvenih mreža da je avion nosio municiju. "Da je tako nešto tačno, pola zgrade bi nestalo", rekao je on.

Šest osoba poginulo, među povređenima i deca

Prema poslednjim podacima, šest osoba je poginulo, dok je 19 povređenih, od kojih četvoro teže. Među povređenima je troje dece starih između 8 i 10 godina. Broj nije konačan, jer se za šest osoba i dalje traga, objavio je TASS. Vatrogasci su se satima borili da ugase požar koji je zahvatio višespratnicu.

Iz centralnog grada Krasnodarske oblasti - Krasnodara, u Jejsk su poslati lekari i hitna medicinska pomoć, javljaju ruski mediji.

"Raspoređujemo dodatne krevete u bolnici u Jejsku. Sanitarna vozila i kola hitne pomoći su poslata. Poslati su specijalisti sa odeljenja za opekotine regionalne kliničke bolnice", navodi TASS reči zamenika guvernera Ane Minkove.

Odlukom nadležnih u Krasnodarskoj oblasti porodicama poginulih biće isplaćena pomoć od milion rubalja.

Suhoj Su-34 je ruski dvomotorni taktički višenamenski lovac-bombarder. Namenjen je za napade avionskim naoružanjem kopnenih ciljeva u svim vremenskim uslovima, danju i noću.

Prvi put je poleteo 1990. godine, ali je u službenu upotrebu ušao tek 26 godina kasnije, 2014. Avion je naišao na široku upotrebu tokom rata u Siriji.

Smatralo se da Rusija ima oko 140 operativnih Su-34 pre svoje invazije na Ukrajinu krajem februara ove godine, podseća Euronews. Nesreća koja se večeras dogodila je 10. prijavljeni neborbeni pad ruskog ratnog aviona otkako je Moskva poslala svoje trupe u Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa