Briselske vesti

EU uvela Iranu nove sankcije zbog nasilja nad demonstrantima

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2022

-

17:30

EU uvela Iranu nove sankcije zbog nasilja nad demonstrantima
EU uvela Iranu nove sankcije zbog nasilja nad demonstrantima - Copyright AP/Ronald Wittek

veličina teksta

Aa Aa

EU je danas, na sastanku ministara spoljnih poslova, donela odluku da doda 29 ljudi i tri entiteta na listu onih koji podležu sankcijama protiv Irana zbog kršenja ljudskih prava, a kao odgovor na njihovu ulogu u smrti Mahse Amini i nasilju na nedavnim demonstracijama u Iranu.

"EU oštro osuđuje neprihvatljivo nasilno gušenje demonstracija. Stojimo uz iranski narod i podržavamo njegovo pravo da mirno protestuje i slobodno iznese svoje zahteve i stavove”, izjavio je Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Današnja odluka o zabrani putovanja i zamrzavanju imovine odnosi se na četiri člana odreda koji su proizvoljno uhapsili Mahsu Amini, visoko pozicionirane članove Revolucionarne garde i ministra unutrašnjih Ahmada Vahidija.

Sankcijama je obuhvaćen i brigadni general Kijumars Heidari, komandant Kopnene snage Iranske vojske.

EU takođe smatra da je “iranska državna televizija Preš TV odgovorna za proizvodnju i emitovanje prisilnih priznanja pritvorenika”.

Sankcijama se takođe zabranjuju izvoz u Iran opreme koja bi se mogla koristiti za unutrašnju represiju i opreme za praćenje telekomunikacija.

Spisak onih koji podležu restriktivnim merama EU u kontekstu postojećeg režima sankcija u vezi s kršenjem ljudskih prava u Iranu sada se sastoji od ukupno 126 pojedinaca i 11 entiteta.

EU poziva Iran da odmah prekine nasilno gušenje mirnih demonstracija, da oslobodi pritvorene i da osigura slobodan protok informacija, uključujući pristup internetu.

“Ubistvo Mahse Amini takođe mora biti istraženo na nezavisan i transparentan način i svako za koga se dokaže da je odgovoran za njenu smrt mora da odgovara”, saopšteno je u Briselu.

I Velika Britanije uvela sankcije Iranu

Britanija je danas uvela sankcije iranskim zvaničnicima, uključujući i ministra, zbog "nasilnih gušenja protesta" u toj zemlji.

Sankcije uključuju iranskog ministra komunikacija Isu Zarepur kao i pojedinim pripadnicima organa bezbednosti, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

"Ove sankcije ciljaju na zvaničnike koji su odgovorni za gnusna kršenja ljudskih prava", izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

"Zajedno sa našim partnerima, poslali smo jasnu poruku iranskom režimu - nasilno gušenje protesta mora prestati i sloboda izražavanja mora da se poštuje", rekao je Kleverli u izjavi.

Makron se zalaže za strože sankcije Iranu

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da bi Zapad trebalo da pojača sankcije Iranu, ciljajući na vladine zvaničnike koji su deo nasilnog gušenja protesta koji se bore za prava žena u Iranu.

"Žene u Iranu se bore izuzetno hrabro pod pretnjom za svoje živote i živote svojih porodica", izjavio je Maktron u emisiji na radiju, i dodao da je "pukao ideološki balon" da Iranci ne žele zapadne vrednosti, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

Izjavio je da bi Zapad trebalo da ih podrži u njihovoj borbi, uključujući i pooštravanje evropskih sankcija protiv Irana.

"Zalažem se za snažnu diplomatsku reakciju i sankcije ličnostima koje su odgovorne za gušenje ove revolucije", rekao je Makron.

Njegovi komentari su snimljeni u petak nakon sastanka u Parizu sa aktivistima koji vode kampanju za prava iranskih žena u egzilu, što je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Haser Kanani osudio, jer su među aktivistima bila i dva iranska disidenta, i upozorio da je podrška disidentima "pogrešna politika" koja bi mogla da ugrozi "dugoročne interese" Francuske u regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa