Briselske vesti

EU razmatra zabranu hemikalija poznatih kao "večni zagađivači", predlog pokrenulo pet evropskih zemalja

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2023

-

21:28

EU razmatra zabranu hemikalija poznatih kao "večni zagađivači", predlog pokrenulo pet evropskih zemalja
Petrohemija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je danas počela da razmatra predlog zabrane supstanci poznatih kao PFAS ili "večni zagađivači", koje u životnoj sredini izazivaju sve veću zabrinutost za zdravlje ljudi.

Pet zemalja - Nemačka, Holandija, Danska, Švedska i Norveška (koja nije članica EU) sarađivale su na predlogu, a u današnjem zajedničkom saopštenju su poručile da, ako predlog bude usvojen, postao bi "jedna od najvećih zabrana neke hemijske supstance svih vremena u Evropi". 

"Zabrana PFAS bi smanjila količine PFAS-a u okruženju na duži rok, takođe bi proizvodi i procesi bili bezbedniji za ljude", navodi se u saopštenju. 

Prema nacrtu predloga, kada zabrana stupi na snagu, kompanije će imati između 18 meseci i 12 godina da uvedu alternative. 

"U mnogim slučajevima takve alternative trenutno ne postoje, a za neke možda nikada i neće", navodi pet zemalja u svom saopštenju.

Nova uredba će verovatno stupiti na snagu 2026. ili 2027. godine, kako kaže nacrt, a određeni broj farmaceutskih proizvoda, proizvoda za zdravlje životinja, hemikalije za zaštitu useva i dezinfekciona sredstva bili bi izuzeti.

Grupa FPP4EU sastavljena od 14 kompanija koje proizvode i koriste PFAS, kaže da je pronalaženje alternativa za PFAS dug i težak proces. 

Na primer, kako navode, jedna vrsta PFAS ulazi u Bajerov lek protiv raka jetre i bubrega, a za pronalaženje zamene bi trebalo do 15 godina. 

Ostale upotrebe uključuju rashladna sredstva za velike komercijalne proizvode, kao što su frižideri, a u vazduhoplovnoj i odbrambenoj industriji, kao i u automobilskoj industriji se koriste za pravljenje delova otpornih na vatru, vremenske prilike i agresivne hemikalije. 

PFAS je povezan sa zdravstveni rizicima kao što su rak, hormonska disfunkcija i oslabljeni imuni sistem, kao i oštećenja životne sredine, a nazivaju ih "večne hemikalije" jer se teško razgrađuju i nagomilajavaju se u prirodi i ljudskom organizmu.

U 2020. godini prodato je između 140.000 i 310.000 tona PFAS-a na evropskim tržištima, a ukupne godišnje zdravstvene troškove od izloženosti PFAS-u u Evropi procenjene su na između 52 milijardi i 84 milijarde evra, navodi se u nacrtu. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa