Fokus

Industrijske hemikalije nađene u sirupu od koga je umrlo 200 dece u Indoneziji

Komentari

Autor: Rojters / tanjug

30/01/2023

-

13:04

Industrijske hemikalije nađene u sirupu od koga je umrlo 200 dece u Indoneziji
Industrijske hemikalije nađene u sirupu od koga je umrlo 200 dece u Indoneziji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U medicinskim sirupima za kašalj, za koje indonežanske vlasti sumnjaju da su uzrokovale smrt više od 200 dece u toj zemlji, pronađene su industrijske hemikalije koje je indonežanska kompanija prodavala fabrikama kao farmaceutske, saopštila je policija te zemlje.

Policije je navela da su dva sastojka, etilen glikol i dietilen glikol, pronađeni u nekim sirupima na bazi paracetamola, koji su doveli do akutne bubrežne insuficijencije kod mnoge dece, prenosi Rojters.

Ova dva sastojka se koriste u antifrizu, kočionim tečnostima i drugim industrijskim hemikalijama, ali i kao jeftinija alternativa u nekim farmaceutskim proizvodima za glicerin, koji je rastvarač ili sredstvo za zgušnjavanje u mnogim sirupima protiv kašlja.

Oni mogu biti toksični i mogu dovesti do otkazivanja rada bubrega. Visoki zvaničnik indonežanske policije, rekao je novinarima da su vlasti otkrile da je kompanija "CV Samudera Chemical" prodavala "industrijske" hemikalije kao propilen glikol farmaceutskog kvaliteta i isporučio ih distributerima lokalnih proizvođača lekova.

Policija je uhapsila i optužila zvaničnike kompanije "Samudera" i njenog distributera "CV Anugrah Perdana Gemilang", naveo je zvaničnik.

Dodaje da bi u nastavku istrage još neke osobe mogle biti osumnjičene. Rojters nije mogao odmah da kontaktira predstavnike "CV Samudera Chemical" ili "CV Anugrah Perdana Gemilang".

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je prošle nedelje na "neposrednu i usklađenu akciju“ kako bi zaštitila decu od kontaminiranih lekova nakon oko 300 smrtnih slučajeva u Gambiji, Uzbekistanu i Indoneziji, povezanih sa sirupima protiv kašlja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet