Fokus

SZO ukazala na toksične materije u sirupima nekih proizvođača: Umrlo više od 300 dece

Komentari

Autor: Fonet

24/01/2023

-

14:50

SZO ukazala na toksične materije u sirupima nekih proizvođača: Umrlo više od 300 dece
SZO ukazala na toksične materije u sirupima nekih proizvođača: Umrlo više od 300 dece - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je na "neposrednu i usklađenu akciju" kako bi zaštitila decu od kontaminiranih lekova nakon niza smrtnih slučajeva dece povezanih sa sirupima protiv kašlja prošle godine, javlja Rojters.

U 2022. godini, više od 300 dece, uglavnom mlađe od pet godina umrlo je od akutnog oštećenja bubrega u Gambiji, Indoneziji i Uzbekistanu, a ovi smrtni slučajevi su povezani sa kontaminiranim lekovima, navodi SZO u danas objavljenom saopštenju.

Lekovi, sirupi protiv kašlja bez recepta, imali su visoke nivoe dietilen glikola i etilen glikola.

"Ovi zagađivači su toksične hemikalije koje se koriste kao industrijski rastvarači i sredstva protiv smrzavanja koji mogu biti fatalni čak i u malim količinama i nikada ih ne bi trebalo naći u lekovima", saopštila je SZO.

Agencija Ujedinjenih nacija navodi da je sedam zemalja prijavilo kontaminaciju sirupa u poslednja četiri meseca i poziva sve 194 članice da spreče nove smrtne slučajeve. SZO je već poslala upozorenja o određenim proizvodima u oktobru prošle godine i ranije ovog meseca.

Inače, krajem prošle godine ministarstvo zdravlja Uzbekistana saopštilo je da je najmanje 18 dece umrlo nakon konzumiranja medicinskog sirupa koji proizvodi indijska farmaceutska kompanija Marion Biotech Pvt Ltd.

U saopštenju uzbekistanskog ministarstva je navedeno da je 18 od 21 deteta koje je lečeno od respiratornog oboljenja indijskim sirupom Doc-1 Maks umrlo posle terapije, preneo je Rojters.

Sirup se prodaje preko veb-stranice kompanije Marion, a koristi se kao medicinsko sredstvo za lečenje simptoma prehlade i gripa. Sirup Doc-1 Maks sadrži etilen-glikol koji je proglašen toksičnom supstancom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet