Zdravlje

Istraživanje otkrilo "alarmantne" nivoe hemikalija koje utiču na plodnost muškaraca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/06/2022

-

22:02

Istraživanje otkrilo "alarmantne" nivoe hemikalija koje utiču na plodnost muškaraca
Spermatozoidi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najnovije istraživanje uzoraka urina od skoro 100 muških dobrovoljaca otkrilo je "alarmantne" nivoe hemikalija koje utiču na plodnost. Kokteli hemikalija kao što su bisfenoli i dioksini, za koje se veruje da ometaju hormone i utiču na kvalitet sperme, bili su prisutni na nivoima koji su 100 puta veći od dozvoljenih.

Srednja izloženost ovim hemikalijama bila je 17 puta veća od nivoa koji se smatra prihvatljivim, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Environment International, prenosi Euronews.

Istraživački tim, predvođen profesorom Andreasom Kortenkampom, sa Univerziteta Brunel u Londonu, naveo je da su "zaprepašćeni veličinom indeksa opasnosti", merom rizika od hemijskih koktela.

Takođe su bili iznenađeni kada su otkrili da je bisfenol A (BPA) dominantan faktor rizika, s obzirom na to da se nedavno istraživanje fokusiralo na ftalate, koji se koriste u plastici.

Studija je izmerila devet hemikalija, uključujući bisfenol, ftalate i paracetamol u uzorcima urina 98 danskih muškaraca starosti od 18 do 30 godina. Takođe su koristili postojeće podatke, uglavnom iz Evropske agencije za standarde hrane, da procene izloženost ljudi 20 drugih hemikalija.

Istraživači su priznali neka ograničenja njihovog istraživanja. Na primer, korišćeni podaci datiraju iz 2009 i 2010. godine, a izloženost BPA se možda smanjila od tada, dok se izloženost drugim hemikalijama možda povećala. Još jedna nedoumica je i da li žene u reproduktivnom dobu imaju isti nivo izloženosti hemikalijama kao i muškarci.

Pad broja spermatozoida

Količina i kvalitet sperme dramatično su opali u zapadnim zemljama poslednjih decenija, a istraživanja pokazuju da je broj spermatozoida više nego prepolovljen u poslednjih 40 godina.

U međuvremenu, drugi poremećaji reproduktivnog zdravlja su u porastu, kao što su nespuštajući testisi i rak testisa.

Pored uticaja hemikalija, naučnici su predložili i druge uzroke pada kvaliteta sperme, a istraživanja sugerišu povezanost sa nezdravim načinom života, nedostatkom fizičke aktivnosti i pušenjem.

Komentari (0)

Magazin