Briselske vesti

Evropska komisija objavila ekonomsku prognozu: EU će "za dlaku" izbeći recesiju

Komentari

Autor: Euronews

13/02/2023

-

10:20

Evropska komisija objavila ekonomsku prognozu: EU će "za dlaku" izbeći recesiju
Evropska komisija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ekonomija Evropske unije izbeći će ove godine "za dlaku" recesiju od koje mnogi strahuju. Inflacija popušta, a cene gasa nastavljaju da padaju, utirući tako put ekonomskom učinku boljem od očekivanog, navela je Evropska komisija u najnovijem izveštaju.

Izveštaj objavljen danas nudi tračak dobrih vesti usred i dalje veoma neizvesnog i izazovnog pejzaža koji ostaje suštinski zavisan od toga kakav će naredni korak Rusija da preduzme u invaziji na Ukrajini, koja se bliži svojoj godišnjici.

Ipak, Evropska komisija je u stanju da prognozira da će EU u celini imati stopu rasta od 0,8 odsto u 2023. godini.

Među 27 država članica, Švedska je jedina koja pokazuje negativan broj za ovu godinu (-0,8 odsto), dok ostale imaju ograničen, ali pozitivan rast. Nemačka i Italija, dve zemlje koje su bile veoma zavisne od ruskih energenata i za koje se očekivalo da će pasti u duboku recesiju, prognozirale su stope rasta od 0,2 odnosno 0,8 odsto.

Što se tiče inflacije, Evropska komisija veruje da je rekordni vrhunac prošao i da će cene postapeno pratiti trend pada koji je počeo krajem prošle godine,

Predviđeno je da će inflacije u evrozoni pasti na 5,6 odto u 2023. i na 2,5 osto u 2024. godini, čime će se ta cifra približiti godišnjem cilju od dva odsto koji je postavila Evropska centralna banka.

Ipak, upozorava EK, bazna inflacija, koja isključuje nestabilne cene energenata i hrane "još nije dostigla vrhunac".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa