Briselske vesti

Donatorska konferencija u Briselu kao pomoć Turskoj i Siriji nakon zemljotresa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/03/2023

-

11:57

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna donatorska konferencija u organizaciji Evropske komisije i švedskog predsedavanja kojom će biti prikljupljena sredstva za podršku pogođenima razornim zemljotresom u Turskoj i Siriji, održava se danas u Briselu. 

Domaćini će biti predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i švedski premijer Ulf Kristerson, a biće prisutan i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

Na otvaranju konferencije, video pozivom će se obratiti se i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na sajtu švedskog predsedavanja. 

Donatorska konferencija se organizuje sa ciljem prikupljanja pomoći uz koordinaciju sa turskim vlastima. Pored Evropska unije i zemalja članica, poziv za učešće su dobile i susedne zemlje, Ujedinjene nacije, ekonomske institucije ali i svi akteri koji na bilo koji način mogu ili žele da pomognu područjima koja su pogođena i razorena zemljotresom.

Srbiju će na konferenciji predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Srbija je dosad na brojne načine pomogla Turskoj i Siriji, pružena je finansijska pomoć i slanje spasilačkih timova u ugrožena područja.

Konferencija se organizuje u saradnji sa turskim vlastima, zemljama članicama EU, zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, susednim i partnerskim zemljama, članicama G20, kao i UN.

Takođe, realizuje se u saradnji sa međunarodnim organizacijama, humanitarnim organizacijama, međunarodnim i evropskim finansijskim institucijama, saopšteno je ranije iz Evropske Komisije.

Premijer Švedske Ulf Kristerson ranije je izjavio da su zemljotresi u Turskoj i Siriji "katastrofa istorijskih razmera" sa "užasnim posledicama".

Nakon zemljotresa 6. februara, EU je poslala timove za potragu i spasavanje i medicinske timove, kao i lekove preko Mehanizma EU za civilnu zaštitu, kao i humanitarnu pomoc pogođenim ljudima u obe zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa