Briselske vesti

Evropska unija pokrenula postupak protiv Mađarske i Poljske, smatra da su ugrožena prava LGBT osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/07/2021

-

17:25

Evropska unija pokrenula postupak protiv Mađarske i Poljske, smatra da su ugrožena prava LGBT osoba
Evropska unija pokrenula postupak protiv Mađarske i Poljske, smatra da su ugrožena prava LGBT osoba - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija je pokrenula pravni postupak protiv Mađarske i Poljske zbog toga što se smatra da su u ovim zemljama ugrožena prava LGBT osoba. Za sada, formalni postupak započet je slanjem zvanične opomene, a obe zemlje imaju dva meseca da Evropskoj komisiji odgovore.

Ukoliko do odgovora ne dođe ili objašnjenje ne bude odgovarajuće, Komisija zatim može pokrenuti drugi korak u postupku, odnosno može poslati obrazloženo mišljanje. Ako ni tada ne dođe do rešenja, predmet ide pred Sud Evropske unije.

Kada je u pitanju Mađarska, ovo je samo novi korak u sagi koja traje više od mesec dana, a tiče se zakona koji su mađarski parlamentarci nazvali "Zakon o zaštiti dece".

Ovaj zakon, naime, zabranjuje prikazivanje i promovisanje rodnog identiteta koji se razlikuje od onog sa kojim je osoba rođena, kao i promovisanje promene pola i homoseksualnosti mlađima od 18 godina.

Što se tiče Poljske, u Evropskoj komisiji smatraju da ova država "nije dovoljno sarađivala prilikom pitanja Komisije o takozvanim 'zonama slobodnim od LGBT ideologije'", koje su proglašene u nekim delovima Poljske. 

"Evropa nikada neće dozvoliti da neki delovi njenog društva budu stigmatizovani zbog toga koga vole, koliko imaju godina, kojeg su etničkog porekla, političkog mišljenja ili religije", izjava je predsednice Evropske Komisije Ursule fon der Lajen, koja stoji na početku dokumenta kojim se pokreće pravni postupak. 

Još uvek nije usvojen plan za oporavak

Evropska komisija još uvek nije završila procenu mađarskog nacionalnog plana za oporavak, iako je u ponedeljak istekao dvomesečni rok za procenu.

Komisija namerava da predloži Budimpešti da se ovaj rok produži.

Mada nisu navedeni nikakvi posebni razlozi za odlaganje, sumnja se da je u pitanju upravo mađarski zakon koji se tiče prava LGBT osoba.

"Evropska komisija još uvek nije završila procenu mađarskog nacionalnog plana. Nastavljamo sa radom, razmenjujemo informacije i analiziramo odgovore koje smo u petak dobili od Mađarske", rekla je nedavno portparolka Evropske komisije Arijana Podesta.

Evropska komisija je do sada odobrila 16 nacionalnih planova za oporavak i uputila ih Savetu Evropske unije na usvajanje, a svi su odobreni u roku koji je za to predviđen.

Nekoliko država članica EU je zatražilo da se rok produži, ali Mađarska nije jedna od njih.

Preporuka za vas

Brisel najavljuje postupak protiv Mađarske zbog zakona o LGBT: "U suprotnosti je sa suštinskim vrednostima EU"
Mađarska polako postaje izolovano ostrvo u EU, ali Orban ima saveznika koji mu čuva leđa

Komentari (0)

Evropa