Evropa

Stupio na snagu anti-LGBTQ zakon u Mađarskoj, balon u duginim bojama ispred parlamenta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/07/2021

-

13:44

Stupio na snagu anti-LGBTQ zakon u Mađarskoj, balon u duginim bojama ispred parlamenta
Stupio na snagu anti-LGBTQ zakon u Mađarskoj, balon u duginim bojama ispred parlamenta - Copyright Tanjug AP/Laszlo Balogh

veličina teksta

Aa Aa

Od danas u Mađarskoj stupa na snagu zakon koji zabranjuje promociju homoseksualnosti kod dece mlađe od 18 godina u školama, kao i preko bilo kog medijskog sadržaja.

U znak protesta protiv ovog zakona, organizacija "Amnesti Internešnal" iz Mađarske i društvo "Hater" podigli su deset metara visok balon u bojama duge ispred parlamenta, time pokazujući podršku i solidarnost mađarskoj LGBTQ zajednici.

"Novi zakon, kreiran po ugledu na Putinov, ima za cilj da izbriše iz javnosti LGBTQ osobe. Zakon je zao i na lažan način želi da meša nasilje nad decom sa LGBTQ zajednicom, i da strašan zločin dovede u vezu sa normalnim odnosom dvoje ljudi. Nove mere omalovažavaju mlade", rekao je David Vig, direktor organizacije Amnesty, i dodao je da je protest danas održan jer Mađari zahtevaju slobodnu i otvorenu državu.

Iako je zakon tek od danas na snazi, i dalje nema detalja o tome šta će on tačno podrazumevati.

Mađarske vlasti su, međutim, već kaznile sa 250.000 forinti (oko 700 evra) izdavača "Kakva porodica", zbog knjige za decu u kojoj su prikazane porodice sa istopolnim roditeljima.

Mađarska vlada je pod nadzorom EU zbog ovog zakona. Grupe za zaštitu prava opisale su ovaj zakon kao napad na LGBT zajednicu, a visoki evropski zvaničnici ocenili su ga kao kršenje vrednosti Evropske unije.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen nazvala je zakon "sramotnim" i upozorila Mađarsku da će izvršna tela EU iskoristiti sva svoja ovlašćenja da održe evropski zakon.

Preporuka za vas

Mađarska polako postaje izolovano ostrvo u EU, ali Orban ima saveznika koji mu čuva leđa

Komentari (0)

Evropa