Evropa

Brisel najavljuje postupak protiv Mađarske zbog zakona o LGBT: "U suprotnosti je sa suštinskim vrednostima EU"

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2021

-

14:30

Brisel najavljuje postupak protiv Mađarske zbog zakona o LGBT: "U suprotnosti je sa suštinskim vrednostima EU"
Ursula von der Lejen - Copyright Tanjug AP/Christian Hartmannn

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas da Mađarska mora da izmeni novi zakon koji, kako tvrdi, krši LGBT prava ili će se u suprotnom suočiti sa pokretanjem prekršajnog postupka od strane Evropske komisije.

Fon der Lajen je, na plenarnoj debati Evropskog parlamenta održanoj nakon sastanka Evropskog saveta 24. i 25. juna, istakla da je novi mađarski zakon bio glavna tema među šefovima država i vlada na zasedanju Evropskog saveta.

Napominje da mađarski zakon "izjednačava homoseksualnost sa pornografijom", nazivajući još jednom takav zakon diskriminatornim i sramotnim".

Dodala je i da je zakon u potpunoj supronosti sa suštinskim vrednostima EU.

Predsednica EK je izjavila da, ako država članica EU prekrši vladavinu zakona na način koji ima posledice po novac evropskih poreskih obveznika i budžet EU, Komisija je dužna da protiv te države predume mere.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je rekao da je ovaj zakon izazvao „duboku zabrinutost“ među liderima EU.

"Uzaludni napori, ne odustajemo"

Nastojanja Evropske unije da primora Mađarsku da odustane od novog zakona, kojim se u školama zabranjuje sadržaj koji promoviše homoseksualnost, biće uzaludna, izjavio je šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.


Ranije danas je predsednica Evropske komisje Ursula fon der Lajen upozorila Mađarsku da mora povući zakon kojim se školama zabranjuje korišćenje materijala za koje se smatra da promovišu homoseksualnost i transeksualizam, ili će se suočiti sa punom primenom zakona EU, odnosno pokretanjem prekršajnog postupka protiv Budimpešte, podseća agencija Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Zoran

07.07.2021 16:34

Ako je propagiranje LBGT vrhunska evropska vrednost... Hvala, ja ću ponosno ostati Balkanac. Tražiću pravo da me niko ne uznemirava kako je normalno biti gej. Normalno ili ne, ali je neprirodno.

Evropa