Evropa

Ursula fon der Lajen o mađarskom anti-LGBT zakonu: Sramotno! Verujem u EU u kojoj možete slobodno voleti koga kod želite

Komentari

Autor: Euronews

23/06/2021

-

11:45

Ursula fon der Lajen o mađarskom anti-LGBT zakonu: Sramotno! Verujem u EU u kojoj možete slobodno voleti koga kod želite
Ursula fon der Lajen o mađarskom anti-LGBT zakonu: Sramotno! Verujem u EU u kojoj možete slobodno voleti koga kod želite - Copyright Tanjug/AP/Johanna Geron

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će njen izvršni komesar poslati službeno pismo mađarskoj vladi zbog nedavno usvojenog anti-LGBT zakona.

Mađarski zakonodavci odobrili su ovog meseca zakon kojim se zabranjuje prikazivanje homoseksualnosti i promene pola u školskom obrazovnom materijalu i televizijskim programima namenjenim mlađima od 18 godina.

Vlada premijera Viktora Orbana tvrdi da je zakon prvenstveno usmeren na pedofiliju.

Stručnjaci za ljudska prava i civilno društvo oštro su osudili vezu između LGBT zajednica i pedofila zbog podržavanja štetnih stereotipa.

"Mađarski zakon je sramotan. Naložila sam odgovornim komesarima da napišu pismo mađarskim vlastima izražavajući našu pravnu zabrinutost pre nego što on stupi na snagu. Ovaj zakon jasno diskriminiše ljude na osnovu njihove seksualne orijentacije i protivi se osnovnim vrednostima Evropske unije. To je ljudsko dostojanstvo, jednakost i osnovna prava. Dakle, nećemo praviti kompromise oko ovih principa", istakla je i nastavila.

"Snažno verujem u EU u kojoj možete slobodno voleti koga kod želite. I verujem u EU koja prihvata različitost. To je temelj naših vrednosti. Koristiću sva ovlašćenja Komisije da osiguram da su zagarantovana prava svih građana EU, ko god da ste i gde god da živite"

Zvanično obaveštenje je prvi korak u postupku za povredu prava.

Komisija potom daje notifikovanoj državi članici dva meseca da odgovori. Ako se odgovor ne bude smatrao zadovoljavajućim ili ga ne bude, Komisija može pribleći obrazloženom mišljenju: zahtevu za poštovanje zakona EU. Ako država članica odbija saradnju, onda sledi izlazak pred Evropski sud pravde.

Izjava Ursule fon der Lajen usledila je odmah nakon saopštenja 14 država članica EU, predvođenih zemljama Beneluksa, u kojem se izražava "ozbiljna zabrinutost" zbog mađarskog zakona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa