Evropa

Novi mađarski anti-LGBT zakon osudilo 14 zemalja EU

Komentari

Autor: Euronews

23/06/2021

-

10:19

Novi mađarski anti-LGBT zakon osudilo 14 zemalja EU
Novi mađarski anti-LGBT zakon osudilo 14 zemalja EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Belgija, Holandija i Luksemburg su u utorak predvodili članice EU u kritici mađarskog anti-LGBT zakona. Ukupno je 14 od 27 država članica izrazilo neodobravanje ove legislative.

Mađarski parlament je, da podsetimo, prošle nedelje usvojio novi zakon koji je podnela vlada premijera Viktora Orbana kojim se zabranjuje prikazivanje homoseksualnosti i promene pola u školskom obrazovnom materijalu i TV programima namenjenim osobama mlađim od 18 godina.

Zakon, odobren tokom "meseca ponosa", naišao je na hitnu osudu visokih zvaničnika nekoliko zemalja EU i grupa u Evropskom parlamentu.

O negodovanju zbog mađarskog zakona raspravljao je Savet EU u utorak, dok su ministri iz Beneluksa okupljali zemlje istomišljenika u kritičnoj izjavi protiv zakona.

Nakon konsultacija "iza kulisa" - Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Irska, Litvanija, Španija, Švedska i Letonija prihvatile su tekst zemalja Beneluksa. Italija je sačekala kraj sastanka kako bi dodala svoje ime na spisak.

"Predstavlja flagrantni oblik diskriminacije zasnovan na seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu i izrazu i stoga zaslužuje da bude osuđen. Inkluzija, ljudsko dostojanstvo i jednakost su ključne vrednosti naše Evropske unije i ne možemo da pravimo kompromise na ovim principima", navele su ove zemlje o zakonu.

"Stigmatizovanje LGBTQ osoba predstavlja očigledno kršenje njihovog osnovnog prava na dostojanstvo, kako je predviđeno Poveljom EU i međunarodnim pravom", dodaje se.

Usvojena 2000. godine Povelja o osnovnim pravima EU danas je primarni izbor prava u EU. Član 21 zabranjuje bilo koju vrstu diskriminacije, uključujući i na osnovu seksualne orijentacije.

Potpisnici pozivaju Evropsku komisiju da "koristi sve alate kojima raspolaže kako bi osigurala puno poštovanje zakona EU, uključujući upućivanje predmeta na Evropski sud pravde".

"Zalažemo se za zaštitu prava svih građana EU", zaključuju oni.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen već je izrazila zabrinutost zbog ovog mađarskog zakona i rekla da je tekst u procesu određivanja zakonitosti.

"Verujem u Evropu koja prihvata različitost, a ne onu koja se skriva od naše dece", napisala je.

Ona je dugogodišnja zagovornica LGBT+ prava, a prošle godine je njena komisija usvojila prvu strategiju EU o jednakosti LGBTIQ.

Sijarto tvrdi da zakon nije protiv LGBT zajednice

Reagujući na izjavu iz EU, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto odbacio je sva negativna mišljenja i zatražio od kritičara da zakon pročitaju u celosti.

"Ovaj zakon nije protiv nijedne zajednice u Mađarskoj. Ovaj zakon je protiv svih pedofila, tako da ovaj zakon vrlo jasno stavlja do znanja da deca moraju da budu zaštićena i zato ovaj zakon vrlo jasno navodi da se pedofilski zločini moraju kažnjavati na vrlo, vrlo ozbiljan način. Sa druge strane, zakon štiti decu na način da isključivo pravo roditelja obrazuje decu o seksualnoj orijentaciji do 18. godine. Dakle, ovaj zakon ne govori ništa o seksualnoj orijentaciji odraslih", naveo je on.

Stručnjaci za ljudska prava i civilno društvo oštro su osudili ovo povezivanje LGBT zajednice i pedofila zbog održavanja loših stereotipa.

"Povezivanje pedofilije sa LGBT osobama, zabrana sveobuhvatnog seksualnog orbazovanja i gušenje slobode govora je prezirno i nedostojno za državu članicu EU", napisala je na Tviteru Lidija Gal iz "Hjuman rajts voča".

Komentari (0)

Evropa