Evropa

Novi zakon u Mađarskoj izazvao proteste LGBT zajednice – Predsednica EK zabrinuta

Komentari

Autor: N. Zdravković

19/06/2021

-

08:04

Novi zakon u Mađarskoj izazvao proteste LGBT zajednice – Predsednica EK zabrinuta
Novi zakon u Mađarskoj izazvao proteste LGBT zajednice – Predsednica EK zabrinuta - Copyright Tanjug/AP/Bela Szandelszky

veličina teksta

Aa Aa

Novi zakon koji je pre samo nekoliko dana izglasao parlament u Budimpešti izazvao je burne reakcije EU i organizacija za ljudska prava. Mađarski parlament je prihvatio predlog kojim se "zabranjuje prikazivanje i promocija homoseksualnosti" mlađima od 18 godina. Ta odluka je izazvala proteste u zemlji, ali i poruku EU - "veoma smo zabrinuti". 

Zakon koji cilja obrazovni materijal u školama i televizijskom programu koji se prikazuje mladima predstavila je partija Fides, premijera Viktora Orbana. Poslanici su prihvatili predlog sa 157 glasova "za" i jednim protiv. Reakcija iz EU je stigla ubrzo, a Budimpešta bi mogla zbog ovog poteza da snosi posledice.

Nakon što je izglasan, u Budimpešti su organizovani protesti koji pozivaju predsednika Janoša Adera da poništi zakon za koji organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da stigmatizuje LGBTQ populaciju i organičava njihova prava. Uz to, mnoge ovaj zakon podseća na onaj usvojen 2013. godine u Rusiji. 

Iz organizacije "Budapest Pride", koja predstavlja savez mađarskih LGBT grupa, za Euronews Srbija kažu da se nadaju da će međunarodna zajednica "konačno snažnije da stane uz Mađare".

Šta podrazumeva novi zakon?

Mađarski parlament je usvojio zakon je zamišljen kao dopuna zakona koji reguliše kažnjavanje pedofilije. Vlada premijera Viktora Orbana ukazuje da ovaj zakon uključuje registar osuđenih pedofila, neophodan da bi se zaštitila deca.

Iako su glasanje bojkotovali neki opozicioni političari, ishod glasanja se nije dovodio u pitanje, s obzirom na to da stranka Fides ima većinu u parlamentu, a plan je podržala desničarska partija Jobik.

Mađarski zakon zabranjuje razmenu informacija za koje vlada smatra da promovišu homoseksualnost ili promenu pola maloletnicima.

profimedia

 

"Postoje sadržaji koje deca mlađa od određenog uzrasta mogu pogrešno da shvate i koja mogu da imaju štetan uticaj na njihov razvoj u datom dobu, ili koji deca jednostavno ne mogu da obrade, a koji bi stoga mogli da zbune njihove moralne vrednosti ili njihovu sliku o sebi i svetu", rekao je portparol mađarskog parlamenta, prenosi "Gardijan".

Zakon direktno udara i na reklamiranje određenih proizvoda, odnosno zabranjuje emitovanje reklama koje iskazuju solidarnost sa gej osobama, ukoliko su one namenjene za mlađe od 18 godina.

Na šta će sve tačno ovaj zakon da utiče, još nije jasno utvrđeno, navode iz organizacije "Budapest Pride". Dodaju da će advokati imati mnogo posla sa tumačenjem teksta, jer formulacija nije najjasnija.

"Možda će zabraniti sve filmove, serije ili reklame sa LGBTQ likovima. Ali najveća opasnost je da maloletnici neće dobiti tačne informacije i obrazovanje, što bi moglo da ugrozi fizičko i mentalno zdravlje mladih LGBTQ osoba", navode iz ove organizacije.

U Mađarskoj je dozvoljeno istopolno partnerstvo i od 2009. godine oni zvanično mogu da žive zajedno. Iz "Budapest Pride" navode da ovo građansko parnerstvo jeste po mnogo čemu slično instituciji braka, ali po zvaničnoj definiciji, LGBTQ osobe su isključene iz mogućnosti da zaključe brak.

"Zapravo, mađarski ustav kaže da brak postoji samo između muškaraca i žene", navode. Uz to, krajem 2020. u to je takođe uključeno i da je "otac muškarac, a majka žena", čime je istopolnim parovima zabranjeno usvajanje dece.

Naime, mađarski parlament je u decembru 2020. godine usvojio zakon kojim se zabranjuje usvajanje dece istopolnim parovima. Zakon, koji je takođe predložila stranka Fides, nalaže da decu mogu da usvajaju samo bračni parovi, uz neke izuzetke za samohrane rođake deteta.

Tanjug/AP/Laszlo Balogh

 

Stigle osude iz EU

Zakon koji je usvojen pre nekoliko dana mnoge je podsetio na zakon usvojen 2013. godine u Rusiji, kojim su uvedene kazne za širenje takozvane "gej propagande" među maloletnicima. Rusija je tada zabranila "promociju homoseksualnog ponašanja među mlađima od 18 godina".

"Najnoviji zakon o propagandi je vrlo sličan onome koji je usvojen u Rusiji 2013. godine, pokušavajući da zabrani maloletnicima svaku edukaciju o LGBTQ zajednici i blokirajući vidljivost LGBTQ zajednice u medijima i filmovima", navode iz "Budapest Pride".

Sve više evropskih političara diže svoj glas upravo zbog ovog poteza mađarskog parlamenta, a Fides je već, da podsetimo, pod istragom EU zbog sumnje na kršenje evropskih pravnih standarada.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen napisala je u sredu na Tviteru da je veoma zabrinuta zbog novog mađarskog zakona.

"Veoma smo zabrinuti zbog novog zakona u Mađarskoj i proveravamo da li je to kršenje zakonodavstva EU. Verujem u Evropu koja prihvata različitosti, a ne onu koja je skriva od naše dece. Niko ne sme biti diskriminisan na osnovu seksualne orijentacije", poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dali izjavila je da bi EU mogla da nametne finansijska ograničenja Mađarskoj zbog ovih zabrana nametnutim novim zakonom.

Govoreći neposredno pre nego što je mađarski parlament odobrio zabranu, Dali je rekla za Rojters da je Brisel spreman da preduzme mere slične onima koje su nametnute poljskim regionima koji su se proglasili "područjima bez LGBT".

I iz organizacije "Budapest Pride" navode da se nadaju da će međunarodna zajednica konačno čvršće da se založi Mađare.

"Nadamo se da neće samo izraziti reakcije da su 'duboko zabrinuti' i da 'pomno prate situaciju'", naglasili su.

Komentari (0)

Evropa