Region

Mađarska skupština odobrila izgradnju kineskog univeziteta u Budimpešti

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2021

-

15:50

Mađarska skupština  odobrila izgradnju kineskog univeziteta u Budimpešti
Mađarska skupština odobrila izgradnju kineskog univeziteta u Budimpešti - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Narodna skupština Mađarske odobrila je danas predlog vlade da se zemljište u državnom vlasništvu donira za planiranu izgradnju kineskog univerziteta u Budimpešti, uprkos kritikama opozicije i nedavnim protestima.


Protivnici Viktora Orbana, premijera Mađarske, izražavaju zabrinutost da će izgradnja kineskog univerziteta i kampusa u Budimpešti, procenjena na oko dve milijarde dolara, negativno uticati na kvalitet visokog obrazovanja u Mađarskoj i pomoći Pekingu da osnaži svoj uticaj i u Mađarskoj i u EU, prenosi Rojters.

Većina u mađarskoj skupštini koju čine poslanici Orbanove stranke Fides glasala je da se fondaciji zaduženoj za izgradnju kampusa Univerziteta Fudan iz Šangaja doniraju četiri parcele na obali Dunava.

U zakonu koji je donet stoji da vlada mora da prikaže skupštini završni plan projekta i njegovu ukupnu cenu do kraja 2022. godine i nakon izbora zakazanih za april sledeće godine.

Potom će o tom pitanju biti organizovan referendum, potvrdio je prošle nedelje mađarski premijer Viktor Orban.

Ipak, Orbanov politički rival i gradonačelnik Budimpešte Gergej Karačon zahteva da se referedum održi pre izbora.

"Građani Budimpešte su rekli svoje povodom planova vlade: 96 odsto ne želi kineski komunistički univerzitet u Mađarskoj", poručio je Karaksoni.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa