Evropa

Protest u Mađarskoj, demonstranti traže od predsednika da poništi anti-LGBT zakon

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2021

-

23:23

Protest u Mađarskoj, demonstranti traže od predsednika da poništi anti-LGBT zakon
Protest u Mađarskoj, demonstranti traže od predsednika da poništi anti-LGBT zakon - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se danas u Budimpešti zahtevajući od predsednika Mađarske Janoša Adera da poništi nedavno izglasan zakon za koji organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da stigmatizuje LGBT populaciju i ograničava njihova prava.

Iako se očekuje da će Ader potpisati zakon, nezadovoljni građani su se okupili ispred njegove rezidencije da traže da poništi taj akt koji je predložila vladajuća stranka Fides kao instrument u borbi protiv pedofilije, prenosi AP.

Aktivisti ukazuju da zakon sadrži i amandmane koji zabranjuju pokazivanje ili promociju homoseksualnosti ili promenu pola među maloletnicima.

U nastojanju da ga odvrate od potpisivanja zakona, demonstranti su ubacivali u kutiju rukom pisane ili odštampane poruke za predsednika Adera.

U porukama su lične priče o podršci, prihvatanju, korisnom obrazovanju i iskustvima koje su stekli pripadnici LGBT populacije.

Organizatori protesta upozoravaju da bi s novim zakonom postalo zabranjeno prikazivanje homoseksualnosti u školskim programima seksualnog obrazovanja, u filmovima, reklamama i drugim medijskim formama namenjenim maloletnicima.

David Vig, direktor organizacije Amnesti International u Mađarskoj koja je sufinansirala današnje demonstracije, ocenio je da ovaj zakon dodatno marginalizuju mađarsku LGBT zajednicu.

"Ono što ovaj zakon i diskurs čine jeste mešanje zločina nad decom sa sporazumnom ljubavlju odraslih", ukazao je David Vig.

Vlada premijera Mađarske, desničara Viktora Orbana ukazuje da je zakon, koji uključuje uvođenje registra osuđenih pedofila, neophodan da bi se zaštitila deca.

Komentari (0)

Evropa