Evropa

Novi mađarski zakon pod lupom Evropske unije: "Veoma smo zabrinuti"

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2021

-

07:36

Novi mađarski zakon pod lupom Evropske unije: "Veoma smo zabrinuti"
Novi mađarski zakon pod lupom Evropske unije: "Veoma smo zabrinuti" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija procenjuje da li novi mađrski zakon kojim se zabranjuje "pokazivanje i promocija homoseksualnosti" mlađima od 18 godina krši zakonodavstvo bloka, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Veoma smo zabrinuti zbog novog zakona u Mađarskoj i proveravamo da li je to kršenje zakonodavstva EU. Verujem u Evropu koja prihvata različitosti, a ne onu koja je skriva od naše dece. Niko ne sme biti diskriminisan na osnovu seksualne orijentacije", poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na svom Tviter nalogu, prenosi Rojters.

David Vig, direktor organizacije Amnesti International u Mađarskoj koja je sufinansirala današnje demonstracije protiv ovog zakona, ocenio je da taj akt dodatno marginalizuju mađarsku LGBT zajednicu.

"Ono što ovaj zakon i diskurs čine jeste mešanje zločina nad decom sa sporazumnom ljubavlju odraslih", ukazao je David Vig, preneo je ranije AP.

Vlada premijera Mađarske, desničara Viktora Orbana uzvraća da je zakon, koji uključuje uvođenje registra osuđenih pedofila, neophodan da bi se zaštitila deca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa