Evropa

Više hiljada aktivista na ulicama Budimpešte uoči glasanja o novom zakonu protiv LGBTQ

Komentari

Autor: T.S.

15/06/2021

-

12:41

Više hiljada aktivista na ulicama Budimpešte uoči glasanja o novom zakonu protiv LGBTQ
Više hiljada aktivista na ulicama Budimpešte uoči glasanja o novom zakonu protiv LGBTQ - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko hiljada ljudi, aktivisti za ljudska prava i članovi zajednice LGBTQ protestovali su sinoć ispred mađarskog parlamenta zbog novog predloga zakona kojim bi se zabranilo bilo kakvo promovisanje homoseksualnosti osobama mlađim od 18 godina.

Naime, konzervativna vladajuća stranka Fides, predstavila je nove predloge zakona prošle nedelje, a očekuje se da poslanici glasaju danas. Budući da vladajuća stranka ima većinu u Parlamentu, zakon će najverovatnije biti prihvaćen. 

Predlog sadrži nekoliko novih elemenata

Novi zakon bi zabranio "promovisanje homoseksualnosti ili promene pola" u školama i medijima, kao i bilo kakva predavanja o seksualnom obrazovanju kada su u pitanju liberalnije nevladine organizacije.

Prema mišljenju grupa za zaštitu ljudskog prava, ovaj predlog je veoma sličan ruskum zakonu iz 2013. godine kojim je zabranjeno "propagiranje homoseksualnosti".

Fides opisuje zakone kao napor da se deca zaštite od pedofilije.

Tanjug/AP/Bela Szandelszky

 

Mišljenje Evropske unije

Dunja Mijatović, poverenica za ljudska prava u Savetu Evrope, smatra da je Fidesovo objašnjenje "obmanjujuće i lažno" i pozvala je mađarske zakonodavce da odbiju predlog.

"Predloženi zakonski amandmani suprotni su međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima. Obmanjujuće je i lažno tvrditi da se oni uvode radi zaštite dece", rekla je Mijatović.

Mađarski amandmani zabranili bi bilo kakvo prikazivanje ili raspravu o različitom rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji u javnosti, uključujući škole i medije.

"Pozivam vas da budite na oprezu protiv takvih inicijativa da se proguraju mere koje ograničavaju ljudska prava ili stigmatizuju određene članove društva", rekla je Mijatović.

Podeljena opozicija

Mišljenje opozicije o zakonu je veoma podeljeno. Desničarska stranka Jobik izjavila je u ponedeljak da će glasati za nju.

Ostale stranke planiraju bojkot glasanja. Demokratska koalicija levog centra rekla je da će bojkotovati celo zasedanje u utorak protestujući protiv Fidesove diskriminatorne politike.

Komentari (0)

Evropa