Aktuelno iz kulture

Rusija zabranila crtani jer je glavni junak homoseksualac

Komentari

Autor: NBC news

29/05/2021

-

10:23

Rusija zabranila crtani jer je glavni junak homoseksualac
Rusija zabranila crtani jer je glavni junak homoseksualac - Copyright profimedia/©Disney+/Courtesy Everett Collection

veličina teksta

Aa Aa

Rusko državno regulatorno telo za komunikacije Roskomnadzor upozorio je u petak kompaniju "Volt Dizni" da u toj zemlji ne sme emitovati i promovisati kratki animirani film "Out", u kom je glavni lik homoseksualac, budući da je u Rusiji "zabranjeno emitovati sadržaj koji je ocenjen štetnim za decu".

Roskomnadzor je saopštio da je "Disniju" upućeno pismo u kom se, između ostalog, ta kompanija upozorava da je protivno ruskom zakonu decu izlagati sadržajima koji "nisu u skladu sa porodičnim vrednostima i promovišu netradicionalne seksualne odnose".

"Out" je devetominutni animirani film, u produkciji "Piksara" i "Diznija", a koji je nastao u okviru serijala "SparkShorts" posvećenog traganju za drugačijim pričima i istraživanju drugačijih pristupa. U pitanju je prvi film ovih produkcija koji za glavnog lika ima osobu, pripadnika LGBTQ populacije.

Uoči premijernog prikazivanja, iz "Piksara" su naveli da su proteklih godina LGBTQ karakteri i priče postali sasvim uobičajeni u dečjim i porodičnim programima. Iako su nailazili pomalo i na osude, ogroman broj pripadnika ove zajednice podržava i žudi za tim da i oni budu prisutni i predstavljani u ovim igranim formama.

Kako prenose američki mediji, "Dizni" nije odgovorio na zahtev ruske agencije.

U Rusiji su istopolni odnosi legalni, ali zakon iz 2013. zabranjuje "širenje propagande o netradicionalnim seksualnim odnosima" među mlađom populacijom.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava taj su zakon osudile, uz obrazloženje i argument da on samo dobrinosi jačanju negativnog društvenog stava prema homoseksualnosti.

Uz gore pomenutu zabranu, iz Rusije je u ponedeljak stigao još jedan nesvekidašnji zahtev. Jedan je ruski tužilac, naime, zatražio zabranu Instagram reklama modne kuće "Dolce & Gabbana", koje prikazuju istopolne parove kako se ljube.

Komentari (0)

Kultura