Briselske vesti

EU postigla dogovor o promeni sistema migracija i azila

Komentari

Autor: T. Vasiljević

08/06/2023

-

23:12

EU postigla dogovor o promeni sistema migracija i azila
EU postigla dogovor o promeni sistema migracija i azila - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije usaglasili su danas zajedničku poziciju po pitanju dva ključna zakonska predloga koji se odnose na migracije i azil, potvrdila je švedska ministarka za migracije Maria Malmer Stenergard.

Takav rezultat celodnevnih pregovora u Luksemburgu među zemljama članicama, smatra se velikim iskorakom, imajući u vidu da se o toj temi razgovara već godinama, ali da dugo nije bilo konsenzusa među evropskom dvadesetsedmorkom.

Ono što je novost u okviru ovog dogovora je takozvana "obavezna solidarnost", što znači da će članice morati da pomognu onim zemljama koje su prve na udaru migratornog pritiska. To će moći da učine ili relokacijom, odnosno prihvatanjem broja migranata na svoju teritoriju ili finansijskom solidarnošću, odnosno plaćanjem određenog novčanog iznosa ukoliko to prihvatanje odbiju.

Tokom sastanaka bilo je reči i o trećim zemljama, uključujući i situaciju na centralnomediteranskoj ruti, na kojoj je primećen porast prelazaka u poslednjim mesecima.

"Međutim, možemo da odgovorimo na sve te izazove ukoliko smo ujedinjeni i radimo zajedno. Jedan od takvih primera, gde smo zajednički postigli rezultate je situacija u vezi sa problematičnim bezviznim režimima između naših partnera sa Zapadnog Balkana i trećih zemalja što je dovelo do ilegalnih migracija preko zapadnobalkanske rute. Partneri sa Zapadnog Balkana su morali da znatno povećaju svoju usklađenost i poslednji rezultati pokazuju pozitivne trendove", kaže ministarka Stenergard.

Ona dodaje da veruje da je koordinisana saradnja između zemalja članica, evropskih institucija i agencija doprinela napretku po tom pitanju.

Ovaj dogovor ministara zemalja članica nije konačan. Sada sledi trijalog između Saveta, Evropskog parlamenta i Evropske komisije, nakon čega se odluka konačno i usvaja. Cilj je da ovaj paket zakonskih predloga bude usvojen do evropskih izbora, koji su zakazani za jun naredne godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa