Društvo

Sve više građana se odriče državljanstva Kosova, migracija u porastu

Komentari

Autor: Anđelka Ćup

17/05/2023

-

21:27

Sve više građana se odriče državljanstva Kosova, migracija u porastu
Sve više građana se odriče državljanstva Kosova, migracija u porastu - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, u svom tromesečnom izveštaju je objavilo da se u periodu od januara do kraja marta ove godine, kosovskog državljanstva odreklo više od 1.000 ljudi, dok je Agencija za statistiku procenila da je u odnosu na prošlu godinu, kada je sa Kosova otišlo preko 42.000 osoba, trend odlaska u porastu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini je saopštilo da su glavni razlozi odricanja od državljanstva, spajanje porodica, sklapanje braka, a tek na trećem mestu, traženje posla.

“U periodu januar-mart 2023. godine u Odeljenju za državljanstvo doneto je 1.019 rešenja o otpustu iz državljanstva, 1.008 pozitivnih, 11 negativanih, a u procesu obrade je 893 zahteva. Najveći broj državljana koji su se odrekli državljanstva živi u Nemačkoj, sledi Austrija, Slovenija, pa Hrvatska”, kaže se u izveštaju. 

U ovom izveštaju se takođe tvrdi da je u periodu januar – mart 2023. godine u Privremenom prihvatnom centru za migrante bilo smešteno ukupno 177 migranata, od čega 167 (94,3 odsto) muškaraca i 10 (5,6 odsto) žena.

“Na osnovu podataka, najveći broj migranata je iz Maroka, njih 87 (49 odsto), zatim iz Sirije 32 osobe (18 odsto), iz Somalije 29 (16,4 odsto), iz Egipta i Palestine po osam ( 4,5 odsto). Iz  Alžira je trenutno petoro ljudi (2,8 odsto), državljana Jordana dvoje, kao i iz Eritreje, što iznosi (1,1 odsto), a iz Pakistana, Libije i Sudana se u Privremenom prihvatnom centru nalazi po jedna osoba, odnosno po 0,6 odsto”, kaže se u izveštaju MUP Kosova.

U istom izveštaju se kaže da je u Centru za zadržavanje stranaca smešteno pet osoba, dok je rešenjem o zadržavanju u Centru za zadržavanje stranaca, zadržano četvoro ljudi, a jedna osoba je u istoj ustanovi pritvorena.

U izveštaju nema podataka o ilegalnim migrantima, koji se mogu sresti na ulicama, ne samo gradova, već i sela.

Kada je u pitanju odlazak građana Kosova, prema podacima Agencije za statistiku, 2021. godine, Kosovo je napustilo preko 42.000 osoba. Za prošlu godinu još nema podataka, ali se procenjuje da je trend odlaska u porastu. Po tvrdnjama Poslovne alijanse, u poslednje dve godine, Kosovo je napustilo preko 100.000 ljudi, a na osnovi urađenog istraživanja procenjuju da će u prvoj godini, kada na snagu stupi liberalizacija viza, otići preko 150.000 građana. 

Tačni podaci, koliko je građana Kosova ilegalno emigriralo u zemlje Evropske unije, ne postoje.

Po poslednjem popisu stanovništva na Kosovu, sprovedenom 2011. godine, na Kosovu živi 1.739.825, broj Srba nije poznat, jer su Srbi u najvećem procentu, popis bojkotovali.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija