Politika

Kurti i Osmani za neuspeh jučerašnjeg dijaloga krive Srbiju, Petković: Priština nema nameru da konstruktivno razgovara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/05/2023

-

15:41

Kurti i Osmani za neuspeh jučerašnjeg dijaloga krive Srbiju, Petković: Priština nema nameru da konstruktivno razgovara
Tanjug/AP/Olivier Douliery - Copyright Tanjug/AP/Olivier Douliery

veličina teksta

Aa Aa

Zainteresovani smo za sprovođenje svih sporazuma sa Beogradom, ali nema redosleda i prioriteta u njihovoj implementaciji, rekao je danas kosovski premijer Aljbin Kurti, dok je predsednica Vjosa Osmani istakla da su ideje kosovske delegacije evropske i, po njenim rečima, one neće dati Srbiji instrumente za podrivanje suvereniteta Kosova.

Aljbin Kurti tvrdi da je na poslednjem sastanku sa Aleksandrom Vučićem, 2. maja u Briselu, predao spisak svih tačaka Ohridskog sporazuma koje krši Srbija, ali da odgovor još uvek nije dobio. On je naglasio da je Kosovo bilo i da će ostati konstruktivna strana u dijalogu, da se sporazum mora primeniti u celini, a plan implementacije mora da bude detaljan, konkretan i izbalansiran.

"Zainteresovani smo za punu i hitnu implementaciju sporazuma, bez uslova i bez odlaganja. Dakle, problem je sa drugom stranom koja od pet tačaka preambule i 10 članova sporazuma, želi da se fokusiramo samo na član sedam. Očigledno da je član sedam deo sporazuma, ali on nije čitav sporazum i zamenik premijera Bislimi je to jasno stavio do znanja sinoć u Briselu", rekao je Kurti, dodajući da je svaka tačka sporazuma važna, a ne samo, kako je rekao, samouprava za srpsku zajednicu.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je takođe pozvala je Evropsku uniju da se izjasni po pitanju kršenja sporazuma od strane Srbije. Ona je zatražila od Evropske unije da bude konstruktivna.

“Očekujemo da EU neće zahtevati sprovođenje stvari oko kojih se nismo dogovorili, već da će tražiti upravo ono što smo dogovorili. I dalje očekujemo da EU bude jasna u vezi sa kršenjima sporazuma od strane Srbije, ali tako nešto do sada nismo videli“, rekla je Osmani.

Ona je dodala i da će Kosovo uvek da bude konstruktivna strana, ali da će sve odluke biti u okviru ustava i da partneri moraju uveriti Srbiju da će Kosovo zauvek ostati suverena i nezavisna država.

„Republika Kosovo će nastaviti da ima izuzetno konstruktivan pristup. U svakom procesu dijaloga idite otvorenog uma, ali sa evropskim idejama, a ne idejama koje nas vode nazad, u prošli vek. Idete sa idejama zasnovanim na ljudskim pravima i pravima manjina, a ne idejama koje Srbiji mogu dati instrumente za podrivanje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, zaključila je Osmani.

Petković: Priština nema nameru da konstruktivno razgovora

Povodom jučerašnje runde dijaloga u Briselu reagovao je i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je istakao da je sada jasno da Priština nema nameru da konstruktivno razgovora, kako je rekao, ne samo o Zajednici srpskih opština, već ni o bilo kom drugom aspektu normalizacije odnosa.

"Aljbin Kurti se najblaže rečeno šegači i smeje u lice svim učesnicima dijaloga, uključujući i predstavnike EU, time što za zastoj u pregovorima okrivljuje Beograd, i to samo dan pošto se predstavnik Prištine Besnik Bisljimi u razgovorima ponašao ne samo nekonstruktivno, već i drsko", navodi se u saopštenju Petkovića.

Kako se dodaje, Beograd dosledno godinama unazad dijalogu pristupa u dobroj veri i na konstruktivan način, smatrajući da je normalizacija odnosa sa Prištinom u obostranom interesu, i neoborivim argumentima to u svakome trenutku može da potkrepi.

"Kurti i njegov ekstremistički kružok u Prištini, sada je to svima jasno, nije zainteresovan za rešavanje problema i nesuglasica civilizovanim i političkim sredstvima, već isključivo za nasilje i jednostrano menjanje situacije na terenu, uključujući stalno provociranje, ugrožavanje bezbednosti i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", stoji u saopštenju.

Petković je dodao da je "poslednji čas da se Kurti disciplinuje, ne samo kako bi prestao da otvoreno i javno podriva proces dijaloga, već i kako bi bio sprečen u jasnoj nameri da destabilizuje region"

Preporuka za vas

Komentari (1)

Rados

16.05.2023 21:53

Ha ha mnogo si.pametna prvo Brislelski sporazum da formiratea ZSO na koju se ceka 10god.a onda ostalo.Dista je bilo vise lazi sa vase strane ako ne nema dijaloga

Srbija