Politika

Euronews centar o deceniji od Briselskog sporazuma: Dogovor kao mrtva tačka i odskočna daska

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/04/2023

-

22:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sutra se navršava 10 godina od Briselskog sporazuma koji je promenio odnose Beograda i Prištine. To je bio prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, do kojeg je došlo nakon višemesečnih pregovora, ali je i dan danas ostao do kraja neprimenjen.

Značaj Briselskog sporazuma koji je bio osnova za druge dogovore i sporazume Beograda i Prištine bio je tema večerašnje emisije Euronews centar u kome su svoje viđenje izneli Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose; Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike i politikolog Mladen Mrdalj.

Sagovornici Euronews Srbija slažu se da je ovaj sporazum važan korak u istoriji kosovsko-srpskih odnosa i da je to bio prvi sveobuhvatni sporazum.

Janjić je istako da je iz ovog sporazuma proizašlo 40-ak drugih i da i poslednji sporazum u Ohridu predstavlja samo nastavak Briselskog. 

Prema rečima Nikole Burazera, iako imamo razloga da taj sporazum smatramo neuspešnim, to ne govori da je sam sporazum loš, već o tome da je postojao manjak političke volje i u Beogradu i Prištini, a i u Briselu da se to stvarno sprovede na način na koji je to bilo zamišljeno.

Dan uoči desetogodišnjice od potpisivanja ovog sporazuma, većina tačaka je ostala neispunjena, ali Kosovo je dobilo viznu liberalizaciju, a na pitanje da li je to koincidencija ili unapred osmišljen plan politikolog Mladen Mrdalj ističe da EU mora da pokaže da se nešto pomera sa mrtve tačke i da ne može da se pravi da problemi na Balkanu ne postoje.

Celu emisiju možete pogledati u videu na početku teksta.

Komentari (0)

Srbija