Politika

Kurti: Insistiramo na sprovođenju onoga što je dogovoreno, bez odlaganja

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2023

-

17:37

Kurti: Insistiramo na sprovođenju onoga što je dogovoreno, bez odlaganja
Kurti: Insistiramo na sprovođenju onoga što je dogovoreno, bez odlaganja - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, da insistira na tome da se sprovede ono što je dogovoreno u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu i Briselu ove godine.

"Dakle, puna i precizna primena svakog člana, bez odlaganja i bez uslova. Znamo da je druga strana dala izjave da ne prihvata sadržaj sporazuma, već samo koncept i da njegova primena ima ograničenja. Za nas je to neprihvatljivo i bilo je važno da danas sa izaslanikom Lajčakom potvrdimo da je reč o onom sporazumu sa 11 tačaka od 27. februara iz Brisela i 12 tačaka implementacionog aneksa iz Ohrida", rekao je Kurti, prenosi "Koha".

Kurti je naveo da je zainteresovan za saradnju na pisanju predloga za organizovanje srpske zajednice na KiM, u pogledu adekvatnog nivoa samoupravljanja, kako je navedeno u članu 7 sporazuma iz Brisela.

"Ne treba zanemariti član 10. To je naš cilj, uporedo sa onim što treba da se sprovede u potpunosti i što je pre moguće. Verujem da u narednih nedelju dana možemo da imamo sastanak glavnih pregovarača", rekao je Kurti.

On je istakao da je Kosovo na putu potpune normalizacije koja se postiže međusobnim priznanjem.
"U međuvremenu, osnovnim sporazumom koji su primenili, mi imamo de fakto prizanje", poručio je Kurti.

Na pitanje o hrvatskom modelu za nacionalne manjine, specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak danas je, tokom posete Prištini, rekao da je za Uniju prihvatljiv svaki model koji je u skladu sa evropskim vrednostima i koji može da funkcioniše na KiM.

"Za Evropsku uniju je prihvatljivo ono što je zasnovano na pravilima i vrednostima EU i što je u skladu sa postojećim evropskim modelima", rekao je Lajčak, prenosi "Reporteri".

On je dodao da treba naći neko rešenje između nacrta srpskog Upravljačkog tima i hrvatskog modela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija