Politika

Hil: Za sve postoji pravo vreme, a sada je pravo vreme za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Komentari

Autor: FoNet

02/04/2023

-

15:35

Hil: Za sve postoji pravo vreme, a sada je pravo vreme za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine
Kristofer Hil - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ističe da je sada vreme za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i naglašava da stvaranje uslova da deca ne odlaze sa juga Srbije i iz regiona mora da bude jedan od najvažnijih zadataka. U intervjuu za FoNet i JUGpress, on je dodao i da uspeh neke zemlje zavisi od njenih odnosa sa susedima, jer se komšije ne mogu birati.

Hil je na jugu Srbije boravio tri dana i razgovarao sa predsednicima opština Bujanovac i Preševo i mladima iz tih opština.

Kako je istakao, "za sve postoji pravo vreme, a sada je pravo vreme za normalzaciju odnosa" Beograda i Prištine.

On je veliki optimista po pitanju sporazuma postignutog u Ohridu i ističe da je sagovornicima u ovom delu Srbije poručio da je njihova budućnost u Srbiji.

"Mislim da su oni to razumeli. Takođe sam stavio do znanja da SAD obraćaju pažnju i shvataju sa čime se oni suočavaju i da ćemo zajedno sarađivati i raditi na rešavanju svih problema", najavio je Hil.

Prema njegovim rečima, "svi bi trebalo da učine napor da postojeće granice postanu granice u modernom smislu, a to znači da ne razdvajaju ljude, nego da ih spajaju, pogotovo poslovno".

"Sada smo nadomak, rekao bih, prilike za normalizaciju i to je prava poruka Ohridskog sporazuma", ocenio je Hil.

On smatra da će ta poruka postati sve jasnija i jasnija ljudima , da će naučiti da prihvate izazove koje budućnost donosi i prihvatiti da je sve moguće rešiti, da se ne opterećuju prošlošću, nego da gledaju u budućnost.

"Ambasada SAD u Prištini prati sve probleme i izazove"

Povodom nedavne izjave kosovskog premijera Albina Kurtija da Srbi neće dobiti autonomiju na Kosovu, i da se Srbi osećaju nesigurno zbog hapšenja i pljačkanja srpskih kuća, Hil je rekao da su to "veoma veliki izazovi" i da te probleme "nikako ne zanemaruje".

On zna da ambasada SAD u Prištini sve te probleme i izazove pomno prati, ali takođe mu je jasno da, "ako bilo koja zemlja u ovom delu sveta želi da bude uspešna, onda mora da ima dobre odnose sa svojim susedima".

"Znate, ni EU ni SAD ne mogu da stvore prijateljske odnose između Prištine i Beograda, to moraju da učine Priština i Beograd sami, a mi možemo da pomognemo", predočio je Hil.

"Mi ćemo pratiti kako se to sprovodi i na taj način garantovati ispunjenje", najavio je on, ističući da je potrebno izgraditi prijateljstvo i poverenje.

"Koliko god pomogli sa strane, ipak to prijateljstvo i poverenje treba da grade dve strane", objasnio je Hil.

On smatra da građani posmatraju stvari na mnogo drugačiji način nego političari, budući da ih prevashodno zanima svakodnevni život, na prvom mestu život njihove dece.

"Bitno je uvek se usmeriti na fundamentalna pitanja, a to su ekonomska pitanja", ocenio je Hil.

Prema njegovim rečima, "najvažnija pitanja su da privreda funckioniše i da se otvaraju radna mesta za mlade ljude".

"Oni pažljivo prate ekonomska dešavanja i u mnogim slučajevima mogu odlučiti da napuste mesta gde žive", predočio je Hil.

"Ovaj region je značajan i o njemu ne brinu samo SAD, on treba da bude značajan i za Beograd i ljudi odavde bi trebalo da sa svojim vlastima u Beogradu budu u dobroj komunikaciji, da rešavaju svoja pitanja, a mi ćemo sa svoje strane pratiti i nuditi pomoć", poručio je Hil.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija