Politika

Hil u Bujanovcu: Briselski sporazum se tiče pitanja KiM, a ne pitanja albanske manjine u Preševskoj dolini

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2023

-

15:17

Hil u Bujanovcu: Briselski sporazum se tiče pitanja KiM, a ne pitanja albanske manjine u Preševskoj dolini
Kristofer Hil - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil rekao je danas u Bujanovcu da se "Briselski sporazum tiče rešavanja pitanja Kosova i Metohije, a ne pitanja albanske manjine u Preševskoj dolini.

"Moram da budem veoma jasan kada kažem da se dijalog u Briselu tiče rešavanja problema između Prištine i Beograda. Svrha dijaloga nije da rešava bilo kakva druga pitanja, pitanja manjina ovde ili u drugim delovima zemlje", rekao je Hil odgovarajući na pitanje Bujanovačkih o zahtevima Albanaca iz opština Srbije u regionu koji neki nazivaju "Preševskom dolinom" za reciprocitetom u odnosu na prava Srba sa KiM.

Ambasador je naglasio da je pitanje albanske manjine u Srbiji isključivo pitanje države Srbije i ponovio da "to sa briselskim dijalogom nema nikakve veze".

Prema njegovim rečima, zvanična politika SAD je da podržava Briselski dijalog i postignuti sporazum, čiji je značajan deo uspostavljenje Zajednice srpskih opština.

"Sporazum, koji je postignut, ni na koji način nema intenciju da prelazi granice", rekao je ambasador SAD.

Na pitanje novinara o pismu američkih kongresmena koji su posle susreta sa albanskim političarima iz Bujanovca i Preševa od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena zatražili formiranje i zajednice albanskih opština, ambasador je rekao da poštuje to što kažu kongresmeni, ali da takva zajednica nije deo Briselskog sporazuma.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

27.03.2023 15:44

Па... ако би западним окупаторима и НАТО злочинцима успело да отму Косово онда би након тога прешли на отимачину Прешевске долине, затим Санџака, онда Војводина и тд... Сад није време за то, али је у плану.

Srbija