Politika

Vučević: Pitanje Kosova i Metohije bezbednosni rizik za zemlju

Komentari

Autor: Fonet

27/03/2023

-

09:47

Vučević: Pitanje Kosova i Metohije bezbednosni rizik za zemlju
Miloš Vučević - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Goran Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je "pitanje Kosova i Metohije i ono što se dešava na Kosovu i Metohiji, prvorazredni bezbednosni rizik za našu zemlju".

"Moramo da pratimo i ono što se dešava u regionu, u Ukrajini, u celom svetu, da razumemo sve te kontekste, da razumeno i konfiguraciju na evropskom kontinentu, da razumemo poruke koje smo čuli više puta iz Brisela, i prošle nedelje, i da razumemo i pratimo šta je ono što se radi na formiranju kosovskih oružanih snaga, da gledamo kako da pomognemo srpskoj zajednici", rekao je Vučević u jutarnjem programu TV Prva.

Upitan da li će kosovski premijer Aljbin Kurti, pored pritisaka koje trpi, među kojima su protesti u Prištini, moći da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) kako je propisano Briselskim sporazumom, Vučević je odgovorio kako smatra da će to da uradi "samo pro forme, da će to da bude maska, ljuštura bez sadržine" i da će time pozicija Beograda "biti dodatno otežana".

On je rekao da smatra da Kurti "neće da formira ZSO po principima iz 2015. godine".

"Srbija mora ostati za pregovaračkim stolom, jer taj scenario da napuštamo pregovore, da smo uvređeni, da smo naljućeni, a imamo pravo, bila bi katastrofalna posledica", istakao je Vučević.

"Taj scenario bi išao na ruku Kurtiju i onima koji ne žele dobro Srbiji", zaključio je ministar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija