Politika

Sakelaropulu: Grčka ostaje pri stavu o nepriznavanja Kosova, podržava sporazume u Briselu i Ohridu

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2023

-

09:20

Sakelaropulu: Grčka ostaje pri stavu o nepriznavanja Kosova, podržava sporazume u Briselu i Ohridu
Sakelaropulu: Grčka ostaje pri stavu o nepriznavanja Kosova, podržava sporazume u Briselu i Ohridu - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Stav Grčke po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova ostaje isti, a podržava sporazume dve strane koji vode normalizaciji odnosa, poručila je predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu, koja boravi u zvaničnoj poseti Srbiji od danas do 29. marta.

Predsednicu Grčke Katerinu Sakelaropulu ugostiće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a programom posete predviđeno je da sutra u 10.30 sati bude održana ceremonija svečanog dočeka ispred "Palate Srbija".

Potom sledi "tet-a-tet" sastanaka predsednika Vučića i predsednice Sakelaropulu, a zatim plenarni sastanak delegacija Srbije i Grčke.

Za list Politika Sakelaropulu je objasnila da je Grčka verna svojoj politici na Zapadnom Balkanu i sledi pragmatičan i konstruktivan pristup u odnosu na tzv. Kosovo, koji ima za cilj jačanje stabilnosti i sigurnosti. 

Grčka predsednica je istakla da takav pristup ima za cilj i sveukupni pomak ka EU integracijama celog regiona, što je ocenila kao strateški cilj. 

"Stav Grčke o Kosovu ostaje nepromenjen. Naša konstruktivna politika prema Kosovu je u skladu sa tom pozicijom, promoviše razvoj i jača stabilnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu", rekla je ona. 

Predsednica Grčke pozdravila je napredak koji je postignut na dva sastanka Beograda i Prištine u Briselu i Ohridu sa sporazumom i implementacionim aneksom. 

"Grčka je spremna da podrži i Beograd i Prištinu na putu normalizacije njihovih odnosa i da doprinese međunarodnim naporima za unapređenje bezbednost, stabilnosti i prosperiteta naroda u regionu", rekla je Sakelaropulu. 

Izjave za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Grčke Katerine Sakelaropulu, predviđen je za sutra u 12.10 sati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija