Politika

Stano: U narednim danima prvi koraci za početak implementacije dogovora iz Ohrida

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2023

-

19:05

Stano: U narednim danima prvi koraci za početak implementacije dogovora iz Ohrida
Stano: U narednim danima prvi koraci za početak implementacije dogovora iz Ohrida - Copyright Printscreen/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Evropske unije Peter Stano najavio je danas da će institucije EU u narednim danima zajedno sa Beogradom i Prištinom pokrenuti proces operacionalizacije prvih koraka faze implementacije dogovora iz Ohrida.

On je za prištinsku Teve1 rekao da je istorijat dijaloga dokazao da se važnost sporazuma meri stepenom njegove implementacije, a ne potpisom.

Stano je ponovio reči visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepa Borelja da je sporazum dogovoren, da mora da se primeni i da "nema prostora da se prave izbori".

On je ocenio da bi Priština i Beograd mogli da ugroze međunarodni ugled, ako što pre ne počnu da primenjuju sporazum sa Ohridskog sastanka i dodao da obe strane moraju da sprovedu ono što su obećale "da bi bile viđene kao pouzdan partner EU".

Evropski lideri su juče na sastanku u Briselu pozvali Beograd i Prištinu da "brzo i u dobroj nameri sprovedu svoje obaveze koje proizilaze sa sastanka u Ohridu".

Komentari (0)

Srbija