Politika

Vučić: Već u junu slede velike promene zbog Ukrajine, to menja i dinamiku našeg odnosa sa Evropom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/03/2023

-

10:36

Vučić: Već u junu slede velike promene zbog Ukrajine, to menja i dinamiku našeg odnosa sa Evropom
Vučić: Već u junu slede velike promene zbog Ukrajine, to menja i dinamiku našeg odnosa sa Evropom - Copyright Printskrin/TV Pink

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će ono što se dešava u globalnoj politici i pre svega u Evropi menjati dinamiku i našeg ondosa sa EU. Prema njegovim rečima Ukrajina će, možda već u junu dobiti veliki zamah na svom evropskom putu, sa mogućnošću brzog i preko reda ulaska u EU, dok se parlaleno odvija proces u kome se pod uticajem SAD pravi poseban blok u Evropi koji bi mogao da postane najsnažniji. 

"To će menjati dinamiku i našeg ondosa sa Evropom. Želeo bih da se nadam da je to u pozitivnom svetlu, ali za nas postoje ogrnaničavajući faktori, a to su sankcije i Kosovo i Metohija", rekao je Vučić gostujući na TV Pink.

Vučić je rekao da već u junu očekuje da će Ukrajina dobiti veliki zamah na svom evropskom putu, jer vojno ne može lako da nadjača Rusiju. Kako je rekao, to znači hitno otpočinjanje pregovora sa mogućnošću brzog i preko reda ulaska u EU. On navodi da SAD prave poseban blok koji nije mali i koga će činiti Estonija, Litvanija, Letonija, Poljska i Ukrajina.

"Ako tome dodate i Rumuniju, onda je jasno da to može da postane jako. Imaćete zemlje koje su veće od Francuske po broju stanovnika i blizu Nemačke. Onda imate da taj kvintet ili sekstet koji postaje najsnažniji u Evropi, a po uticajem je SAD", rekao je Vučić.

Pomeranje političke mape u Evropi, dominacija SAD i odnos prema Kini

Prema njegovim rečima, u Evropi će doći do pomeranja politički mape. U Slovačkoj će, dodaje, biti u septembru izbori...

"Mislim da će da se dogodi još mnogo toga", dodaje on, pominjući akt o smanjenju inflacije administracije američkog predsednika Džoa Bajdona koji je naterao mnoge evropske kompanije da se sele u SAD. Prema njegovom mišljenju, uslediće dogovor se sa Evropom, ali uz zahtev da u budućnosti moraju da provode mere prema Kini, kakve i SAD provodi.

"Interesantno je ono što se desilo na sednici Evropskog saveta, vidna je bila promena u odnosu prema Kini. Do sada je bilo - pod jedan Kina je ekonomski partner, pod dva Kina je konkurent, a pod tri Kina je strateški rival", rekao je on dodajući da se to sada menja.  

U tom smislu pomenuo je izjavu Ursule fon der Lajen i sednicu Evropskog saveta održanu prošle nedelje, koja je, kako smatra, ukazala pomeranje odnosa prema Kini. Kako je rekao, prvi put je Ursula fon der Lajen upotrebila sintagmu strateški rival, što je američki termin.

"Amerika će biti dominantna u nikad jasnijem obliku na Zapadu, a biće isti odnos Evrope i SAD prema Kini koju vide kao ključnog strateškog rivala. Zato će biti interesantna poseta Kini Ursile fon der Lajen i Makrona. Mi moramo da gledamo sebe da vidimo kako ćemo da se pozicioniramo, čuvamo zemlju i investicije", rekao je Vučić.

Vučić se osvrnuo na odnose sa Mađarskom, podsećajući na izjavu Viktora Orbana da su ono, istorijski gledano, na najvišem nivou. Kako je rekao, sa Orbanom ima starateški dijalog i očekuje sastanak dve vlade u maju, koji će voditi formiranju novog organa, odnosno strateškog saveta.

"Cilj je da sarađujemo unutar vojske, policije i u svim oblastima", rekao je on dodajući da su mađarska ulaganja i saradnja dve zemlje na visokom nivou.

Prema njegovim rečima, u Beogradu ili u Novom Sadu  bi trebalo da se održi taj samit.

"Videćemo...I da napravimo taj strateški savet, po pitanju bezbednosti možemo više da sarađujemo, protiv terorizma i to nam otvara mogućnosti i saradnje unutar naše vojske i policije i u vojno-tehničkom smislu", rekao je Vučić i naveo da je Mađarska sada peti trgovinski partner Srbije, a bila je 13. i da ta saradnja "dramatično raste".

"Imamo 520 miliona kubnih metara gasa, cilj je 700 miliona"

Govoreći o gasu on je rekao da je i tu Mađarska imala ulogu, i da sada Srbija ima 520 miliona kubnih metara gasa, a da je cilj da se to podigne na 700 miliona kubnih metara.

"Gradimo gasni interkonektor sa Bugarskom. Rusi su nam pomogli da skladištimo u njihovom delu Banatskkog dvora još 100 miliona kubnih metara. Voda i hrana, postaju nešto oko čega će biti problema u budućnosti. Napravićemo tim vezano za vodne resruse, a što se hrane tiče, mi mi moramo da imamo. Proizvodimo sve, ali ne i so. Kupićemo da imamo razervu. Imamo mnogo i u trgovinskim lancima i svemu drugom. Imamo 240.000 tona goriva za vojsku, imamo najbolju municiju", rekao je Vučić. 

Vučić je rekao i da uskoro ide u Valjevo da otvori fabriku "Bicerba", ističući da mnogo toga, kako je dodao, treba da se otvori ove godine.

Vučić je naveo da je Srbija do 20. marta privukla oko 693 miliona stranih direktnih investicija što je, prema njegovim rečima, najbolji rezultat do sada u savremenoj istoriji Srbije.

"Mart je bio odličan, januar ne dobar, ali mart je odličan u prvih 20 dana i nadam se da će se tako nastaviti i da ćemo moći da imamo još mnogo uspeha i fabrika da otvorimo. Uskoro idem u Valjevo otvaram i Bicerbu, zatim u junu Hansgroje. Mnogo toga treba da se otvori ove godine i verujem da će to dodatno doprinositi našem BDP-u", rekao je Vučić za Pink.

"U aprilu smorta vojne tehnike, pokazaćemo sve što imamo"

Vučić je rekao da će 22. aprila na aerodrom u Batajnici biti organizovana smotra vojne tehnike, ističući da će to biti najveća prezentacija svega onoga što Vojska Srbije ima. 

"Prikazaćemo sve što imamo, biće preko 1.500 komada oruđa, sve ćete moći da vidite, od Nora, C H 92, C H 95, sve što imamo od letelica, FK3", rekao je Vučić.

On je istakao da je ponosan što vidi da konkurs za specijalce ide jako dobro, te ponovio da će osnovna plata za njih biti više od 2.000 evra.

"Naša vojska snaži i biće mnogo jača, prijavio se veliki broj mladih ljudi", rekao je Vučić.

On je kazao da je ovog puta povećan broj ljudi iz Šumadije i zapada i istoka Srbije.

"Bez vojske ste ništa, postajete lovina za lešinare i ne možete ni da postojite. Zato vojsku i gradimo i radimo sve što možemo da nam bude snažnija. Vojska naša je 10 puta snažnija nego što je bila pre 10 godina", rekao je Vučić.

Vučić o litijumu: Tvrdim da je napravljena greška

Govoreći o litijumu, Vučić je rekao da i dalje tvrdi da je napravljena greška i da bi, sa litijumom, procvetala zapadna Srbija. On tvrdi da su strane službe našle ljude ovde da bi se zaustavio napredak Srbije.

"Imali bismo tri do četiri odsto veći rast na godišnjem nivou. Stigli bismo za deset godina srednje razvijene evropske zemlje. Srbija je i danas najbolja zemlja ekonomski u regionu, a pobegli bismo još više. Meni je jasno zašto su to stranci uradili. Oni hoće disbalans, da Srbija ne može da ode iznad, već da moraju da je kontrolišu. Zato su to uradili sa litijumom, i usporili nam zemlju. Sutra vlada da donese drugu odluku, a neće, izgubili smo pet godina. Imamo litijum, imamo i molibden koji je bitan za oružje. Imamo i kalcit, karbonat, kako se god zove. Bogati smo, ali nismo to u stanju da iskoristimo", rekao je on.

Vučić je rekao i da je zbog nekih protesta zemlja unazađena.

"Moja obaveza je da na savestan i ozbiljan način pričam o svim problemima. Da sačuvam zemlju od rata, ali i da sačuvam sve principe. (Zdravko) Ponoš i ostali su pričali da ću uvesti sankcije, a onda su odmah posle izbora oni tražili da se uvedu sankcije. A mi i dalje nismo uveli sankcije. To je kada se neko drži, bez zaklinjanja i preteških reči, izdržavamo sve pritiske više od godinu dana", kaže Vučić.

"Skandiranje Partizanovih navijača ima veze sa kriminalom"

Vučić je rekao da nepristojno skandiranje koje dolazi od navijača Partizana, ima veze sa kriminalom i optužnicama protiv nekih ljudi.

Vučić je rekao da je prvo mislio da to ima veze sa sportskim rezutatima i većim uspehom Crvene zvezde i činjenicom da nikada nije krio da navija za Crvenu zvezdu.   

"Niko u Evopi ne krije za koga navija. Tajani navija za Juventus, Meloni za Romu i niko nema problem sa tim", rekao je Vučić.

On je naveo da FK i KK Partizan za porez duguju 26 miliona evra, a FK i KK Crvena zvezda nešto manje od tri miliona. Naglasio je da je FK Vojvodina je možda najzdraviji klub po tom pitanju, kao i FK Čukarički.
 

Komentari (0)

Srbija