Politika

Hil: Osećam napredak, najvažnija je činjenica da Priština treba da osnuje ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2023

-

23:47

Hil: Osećam napredak, najvažnija je činjenica da Priština treba da osnuje ZSO
Kristofer Hil - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Preševu da oseća napredak u dijalogu Beograda i Prištine, kao i da je po njemu “jedan od najvažnijih elemenata svega ovoga bila činjenica da Priština treba da osnuje Zajednicu srpskih opština”.

''Naravno da postoje druge stvari koje Priština treba da uradi, ali mislim da sve ovo vodi boljoj situaciji sa Evropskom unijom i zapravo na ovo se može gledati kao na sporazum između Prištine i Brisela”, rekao je Hil i dodao da se “može reći isto i za srpsku stranu”.

Hil je dodao i da smatra da za ovaj sporazum “mnogo zasluga” imaju predstavnici Brisela.

“Gospodin Lajčak, naročito gospodin Borelj koji je potrošio 12 dugih sati, dok je imao mnogo drugih važnih stari koje je trebalo da radi u vezi Ukrajine, on se bavio problemima Srbije i Kosova”, rekao je Hil novinarima posle sastanka sa gradonačelnikom Preševa Šćiprimom Arifijem.

On je rekao i da je jasno “da SAD apsolutno 100 odsto podržavaju ono što EU žele da uradi”, prenosi JugPres.

Naglasio je da SAD, iako nisu strana u dijalogu, sebe smatraju delom tog procesa i nastaviće da se u njemu angažuju.

On je rekao kako je za njega poseta Preševu veoma važna, kao i razgovor sa Arifijem i izrazio spremnost da i sam pomogne razgovorima u rešavanju problema o kojima je slušao danas u Preševu i u ponedeljak u Bujanovcu.

“Vratiću se u Beograd i pustite me da razmislim i vidim šta mogu da uradim da budem koristan. Veoma je važno da ljudi razumeju koji su problemi i mislim da sam bio jasan u vezi sa tim'', rekao je Hil, koji boravi u trodnevnoj poseti jugu Srbije.

Komentari (0)

Srbija