Briselske vesti

Ostavka u EU zbog državnih izbora: Frans Timermans želi da se dokaže u holandskoj politici

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2023

-

19:17

Ostavka u EU zbog državnih izbora: Frans Timermans želi da se dokaže u holandskoj politici
Ostavka u EU zbog državnih izbora: Frans Timermans želi da se dokaže u holandskoj politici - Copyright Tanjug/AP/Julien Warnand

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za klimatsku politiku Frans Timermans napustiće funkciju u Evropskoj komisiji kako bi se kandidovao na holandskim nacionalnim izborima u novembru.

Holandski laburisti i zelena levica danas su saopštili da će on biti njihov lider na opštim izborima 22. novembra, preneo je Rojters.

Timermans, čiji se mandat u Evropskoj komisiji završava u novembru sledeće godine, rekao je u julu da želi iskoristi šansu da postane sledeći holandski premijer.

Portparol Komisije ranije danas odbio je da komentariše proces izbora naslednika za Holanđanina, zaduženog za Evropski zeleni dogovor - široki paket politika o klimatskim promenama i životnoj sredini.

Podseća se da je Timermans odigrao ključnu ulogu u postizanju sporazuma na prošlogodišnjem samitu COP27.

Potpredsednik Komisije Maroš Šefčović i komesar za privredu Paolo Đentiloni mogli bi da preuzmu Timermansove odgovornosti nakon što su obojica sa njim radili na raznim projektima.

Očekuje se da će Holandija predložiti novog kandidata to mesto u Komisiji, ali taj kandidat neće automatski dobiti obaveze koje je imao Timermans.

Timermans, koji pored holandskog govori engleski, nemački, francuski, italijanski i ruski, poznata je ličnost u Holandiji, jer je bio ministar spoljnih poslova od 2012. do 2014. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa