Evropa

Holandija zbog ekonomskog rasta ponovo neće uspeti da izdvoji dva odsto BDP za odbranu

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2023

-

19:07

Holandija zbog ekonomskog rasta ponovo neće uspeti da izdvoji dva odsto BDP za odbranu
Kajsa Olongren - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Holandija najverovatnije ponovo neće uspeti da ispuni standarde NATO za izdvajanja za odbranu, odnosno neće potrošiti najmanje dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na odbranu 2024. godine.

Kako prenosi Holandski Tajms, poslednja prognoza iz jula ove godine pokazuje da izdvajanja za odbranu neće dostići 1,96 odsto sledeće godine, a prognoze su neizvesne i za tri naredne godine.

Navodi se da će u 2024. Holandiji nedostajati oko 400 miliona evra da bi uspunila cilj od dva odsto za potrošnju na odbranu, 2025. nedostajaće oko 200 miliona, sledeće godine oko 700 mliona, a 2027. oko 1,3 milijarde evra.

Prema rečima portparola privremene ministarke odbrane Kajse Olongren, Holandija potencijalno neće dostići taj cilj zbog ''ekonomskog rasta i promena gotovine'', jer, kako je rekla, holandska ekonomija raste, kao i BDP, i ako potrošnja za odbranu u takvim uslovima ne raste u skladu sa BDP-om, procenat potrošen na oružane snage opada.

''Ne možete da dodajete novac svaki put kada ekonomija raste'', rekla je ona.

Portal Holandski Tajms dodaje da je Holandija poslednjih godina na udaru kritika NATO zvaničnika jer ne uspeva da izdvoji dva odsto BDP-a za odbranu, a na samitu Alijanse u Litvaniji prošlog meseca, zemlje članice složile su se da će standard od dva odsto biti "apsolutni minimum" za potrošnju na odbranu od sledeće godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa