Neistražena Evropa

Španija priprema reformu kontroverznog "zakona o gegu": Da li će neslaganje sa policijom manje da košta

Komentari

Autor: Euronews, Heather Galloway

16/02/2022

-

23:13

Španija priprema reformu kontroverznog "zakona o gegu": Da li će neslaganje sa policijom manje da košta
Španija priprema reformu kontroverznog "zakona o gegu": Da li će neslaganje sa policijom manje da košta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izgleda da su odbrojani dani kontroverznom španskom "zakonu o gegu". Pomenuti zakon iskorišćen je za slanje u zatvor muzičara repera Pabla Hasela zbog vređanja monarhije i uzdizanja terorizma i omogućavanja vraćanja hiljada ilegalnih migranata.

Ujedinjene nacije i Evropski sud za ljudska prava ocenili su da ovaj zakon zadire u osnovna ljudska prava.

Jone Belara, lider španske partije Podemos usvajanje zakona nazvao je "najvećim udarom na građanske i političke slobode od povratka zemlje u demokratski sistem".

Sada socijalistička vlada u Madridu želi da reformiše zakon koji su doneli njihovi konzervativni prethodnici pre sedam godina.

profimedia

 

Međutim, predložene reforme dovele su do protesta svih strana i do novih podela, pa su policijska udruženja ušla u sukob sa udruženjima za zaštitu ljudskih prava dok se levica sukobila sa desnicom.

Šta je "zakon o gegu"

Španski zakon o javnoj bezbednosti iz 2015. godine nazvan je "zakon o gegu" zbog smanjenja slobode govora i dodeljivanja znatno većih ovlašćenja policiji u vreme kada se konzervativna Populistička partija borila sa socijalnim nemirima i protestima protiv štednje.

Tada je zabranjeno snimanje i distribucija slika policajaca koji  sprovode zakon, dok su spontani protesti organizovani u blizini kongresa ili zgrade Vlade kažnjavani novčanom kaznom u iznosu i do 600.000 evra.

Nedostatak poštovanja ili pokazivanje neposlušnosti prema pripadnicima policije postao je najkažnjavaniji prekršaj u Španiji sa milion napisanih kazni (što je 70 odsto od ukupnog broja) samo tokom prošle godine.

profimedia

 

"Neposlušnost i manjak poštovanja su bili najčešći prekršaji koje je pisala policija jer su dvosmisleni", rekla je za Euronews Sara Lopez Martin, portparol i advokat platforme za ljudska prava No somos un Delito.  

Avgustin Leal, portparol policijskog udruženja Pravda za civilnu gardu (JUCIL) na pitanje da li su ovi članovi zakona otvoreni za zloupotrebu odgovara da nisu.

"Ne, da bi prekršaj bio tretiran kao nedostatak poštovanja morali biste da me opsujete", kaže.

Međutim, podrazumeva se da građani nemaju dovoljno poštovanja u nizu uočenih prekršaja i to, od podsmevanja policajcu do nazivanja "drugarom" ili upuštanja u "ljubazno neslaganje".

Neslaganje sa policijom skupo košta

"Nije reč ni o samom vređanju", kaže Lopez i dodaje da svako neslaganje sa policijskim službenikom može da se okarakteriše kao nedostatak poštovanja. Po njoj neslaganje skupo košta u ovoj zemlji.

Ukoliko sadašnji predlozi postanu zakon, spontane demonstracije biće odobrene sve dok imaju javni značaj, dok će protesti ispred kongresa i vladinih zgrada biti dozvoljeni. Slike sa protesta moći će da se distribruiraju sve dok ne stavljaju u opasnost pripadnike snaga bezbednosti.

profimedia

 

Policajci koji privedu neku osobu na identifikaciju moraće da je vrate na isto mesto sa kog su je priveli najkasnije za dva sata u odnosu na prethodnih šest sati, a visina kazni biće proporcionalna prihodima kažnjenog. 

Predloženo je 300 amandmana na zakon od kojih je 90 odsto odobreno, iako se policija, konzervativna Populistička partija i ekstremno desna partija Voks žestoko protive predloženim reformama.

"Nas niko nije konsultovao o ovim reformama", kaže Avgustin Leal, i dodaje da su oni kao profesionalci na prvim linijama fronta.

"Zakon i ovako funkcioniše. Javnost nije tražila njegovu izmenu. A ko traži izmenu, separatističke partije, partija Bildu koja sarađuje sa teroristima iz ETA. Reforme će ove partije dovesti na korak rušenja vladavine prava", kaže.

profimedia

 

"No Somos Delito", platforma koja se sastoji od 100 različitih kolektiva koji lobiraju za ukidanje zakona o gegu, ističe da se predlozi izmene zakona još ne bave ključnim pitanjima.

"Prema predloženim reformama, policija bi mogla da kaže novinarima da ne mogu da slikaju. Novinari bi mogli da insistiraju i tada bi mogli da budu kažnjeni zbog nepoštovanja", objašnjava za Euronews Karlos Eskano, portparol Amnesti internešnal i pita se da li možda policija treba da odredi da li je spontani protest u javnom interesu ili ne.

On kaže da traže da se napravi mehanizam za kontrolu zloupotrebe policijskih ovlašćenja koji sada nepostoji.

Upotreba gumenih metaka nije zabranjena u Kataloniji još od incidenta iz 2014. godine kada je jedna žena ostala bez oka tokom protesta podrške reperu Pablu Haselu, ali bi o njihovoj upotrebi trebalo da se raspravlja na nacionalnom nivou.

Zakon o migrantima nije u predloženim izmenama

Najkontroverzniji član zakona o gegu, vraćanje ilegalnih migranata po kratkom postupku, izbačen je iz predloga reformi kako bi se njime pozabavio Zakon o imigraciji.

"Ono što vlada radi u ovom slučaju je izbegavanje ove materije zbog straha kako će da reaguje ekstremna desnica", kaže Sara Lopez Martin.

Lopez kaže da su protesti iz novembra na kojima je bilo 150.000  pripadnika snaga bezbednosti bili usredsređeni na predložene zahteve da njihove akcije budu koherentne, logične i razumne, što , objašnjava, otkriva kakav je mentalitet policije.

profimedia

 

Po njoj ambicije vlade da izmeni sporni zakon sputava jačanje ekstremne desnice i Voksa.
"To je ono što nam vlada govori, govori da ne mogu da sprovedu reforme jer ekstremni desničari imaju veliku podršku javnosti kao i da trpe velike pritiske policijskih sindikata", navodi.

Međutim ona navodi da ne može uspon desničara ne može da utiče na ograničavanje ljudskih prava.

"Ako naš odgovor bude uskraćivanje osnovnih ljudskih prava onda počinjemo da vodimo njihovu igru", rekla je za Euronews.

Avgustin Leal ističe da "oni žele da zabrane upotrebu gumenih metaka iako ih koristimo za samoodbranu od nasilnih demonstranata" i dodaje da ih nikada ne ispaljuju na mirne demonstrante.

Spontani protesti nisu prihvatljivi

Leal  navodi da spontani protesti nisu prihvatljivi jer je policiji potrebno vreme kako  bi obezbedila javnu bezbednost. Osim toga, on se protivi činjenici da policijska reč ima istu težinu kao i reč delinkventa.

"Postoje separatističke partije koje predlažu reforme po kojima bi policajac izgubio autoritet pred sudom, što znači da naša reč na sudu ne bi imala nikakvu vrednost", kaže Leal.

On je takođe i ljut što bi se od policije po novom predlogu, tražilo da opravda svako privođenje ili proveru na licu mesta "koherentnošću, logikom i razumom".

profimedia

 

"To se već dešava, ja moram da dokumentujem sve. Ne mogu da radim šta mi je drago jer bih završio u zatvoru".

Prema Lealu zakon ne mora da se reformiše i samo je pod revizijom jer se socijalistička vlada oslanja da će separatističke partije da bi je održale na vlasti.

On navodi da je policijska asocijacija JUCIL napravila izveštaj u kome se detaljno navodi da su amandmani neustavni, nelegalni i da potkopavaju individualne slobode sa naznakom da će se protiv predloženih reformi boriti na sudu.

Komentari (0)

Evropa