Neistražena Evropa

Posle dvogodišnje pauze, ponovo otvoren Oktoberfest

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2022

-

16:05

Posle dvogodišnje pauze, ponovo otvoren Oktoberfest
Tanjug/AP/Michael Probst - Copyright Tanjug/AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Minhena Diter Rajter otvorio je danas ovogodišnji Oktoberfest, prvi nakon dvogodišnje pauze izazvane pandemijom virusa korona.

Političari, pre svega bavarski premijer Markus Zeder, uoči 187. Oktoberfesta uveravali su da nema povećane opasnosti od širenja kovida, prenose nemački mediji.

Zeder je, međutim, u razgovoru za Minhener Merkur rekao da će se nakon Oktoberfesta sigurno povećati broj novozaraženih. Istovremeno je dodao i da situacija zbog slobodnih kapaciteta u bolnicama nije zabrinjavajuća.

Tanjug/AP/Michael Probst

 

Gradonačelnik Minhena je, ipak, posetioce pozvao na oprez, a osobama s hroničnim obolenjima preporučio je da ne odlaze na Oktoberfest.

Uprkos strahu od pandemije, ratu u Ukrajini, inflaciji i relativno niskim temperaturama od samo 9 stepeni, i ovo otvaranje Oktoberfesta je prošlo uz velike gužve i redove pred šatorima vodećih minhenskih pivara.

Tanjug/AP/Michael Probst

 

I ove godine tradicionalna litarska krigla piva je poskupela u odnosu na poslednji Oktoberfest, pa tako litar piva sada košta između 12,60 evra i 13,80.

Organizatori se nadaju rekordnoj poseti Oktoberfestu nakon dvogodišnje pauze. Godine 2019. ovu manifestaciju posetilo je preko šest miliona posetilaca.

Tanjug/AP/Michael Probst

 

Ovogodišnji Oktoberfest traje do 3. oktobra, koji je, zbog Dana nemačkog ujedinjenja, neradni dan.

Komentari (0)

Evropa