Neistražena Evropa

Brisel u mraku: Hladna večera uz sveće u prestonici Belgije, kao priprema na posledice energetske krize

Komentari

Autor: AP

30/09/2022

-

14:09

Brisel u mraku: Hladna večera uz sveće u prestonici Belgije, kao priprema na posledice energetske krize
Brisel u mraku: Hladna večera uz sveće u prestonici Belgije, kao priprema na posledice energetske krize - Copyright Tanjug AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

U glavnom centru Evropske unije, narednih četiri dana na meniju luksuznih restorana su isključivo hladna jela ili hrana pripremljena na vatri, a večeru će posluživati uz sveće.

Dok zemlje EU još razmišljaju o ograničenju cena gasa, neka preduzeća traže rešenja energetske krize. U Briselu vlasnici restorana predstaviće kako bi izgledala budućnost "fajn dajninga" bez gasa i struje.

Gosti u restoranu "Brasserie Surrealiste", jeli su hranu i pića pripremljena bez šporeta, ringle, aparata za kafu, čak bez sijalica. Lokali će ostati u mraku od 30. septembra do 2. oktobra.

Tanjug AP/Olivier Matthys

 

Ipak, jela su odlična iako se služe samo hladna predjela, ili lagano pečena na žaru na drveni ugalj japanskog roštilja, poslužena za stolovima osvetljenim svećama.

Tanjug AP/Olivier Matthys

 

"Ideja je da se vratimo u doba pećine. Pripremili smo čitav niz jela koja samo treba da se ispeku na roštilju nekoliko sekundi... Ali potraga za neverovatnim i zadivljujućim ukusom, i dalje je deo našeg posla", rekao je Frančesko Kiri, vlasnik Racinesa

Na meniju: brioš sa inćunima, sirova bela tunjevina, svinjetina sa roštilja sa pasuljem i krem od rikote sa džemom od bundeve i pistaćima kao desert.

Tanjug AP/Olivier Matthys

 

"Ljudi vide povećanje cena od 30 odsto do 40 odsto u supermarketima. A mi, vlasnici restorana, kupujemo istu sirovinu, iste proizvode. Pa šta da radimo? Povećavamo cene. Ali onda na vrhu dolazi cena gasa i struje. Da li možemo da radimo svoj posao bez izvora energije? Odgovor je ne. Zato moramo još malo da razmislimo, a društvo mora da shvati koliko je situacija kritična", dodaje Kiri.

Na večeri u okviru organizacije "Brisel u mraku" učestovalo je desetak restorana i 50 gostiju.

Tanjug AP/Olivier Matthys

 

"U trenutku smo kada treba da biramo između toplote kod kuće ili jela napolju. Postoje navike koje treba promeniti, koje mi pokušavamo da promenimo u svakom slučaju, čak i ako to nije uvek lako, rekao je Stefan Lepla u noćnom izlasku sa svojom devojkom. 

Komentari (0)

Evropa