Region

Spajić: Ima još vremena za formiranje nove vlade Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2023

-

12:19

Spajić: Ima još vremena za formiranje nove vlade Crne Gore
Tanjug/AP/Risto Bozović - Copyright Tanjug/AP/Risto Bozović

veličina teksta

Aa Aa

Mandatar za sastav vlade Crne Gore i predsednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić saopštio je danas da ima još vremena za formiranje vlade i da rade na većini, kao i da je u razgovoru sa ambasadorima zemalja članica EU dobio "jednu dozu optimizma" da Crna Gora može biti njena naredna članica.

"Intenzivno razgovaramo sa partijama čijih 44 poslanika je podržalo mene za mandatara", kazao je Spajić novinarima nakon razgovora sa ambasadorima država članica Evropske unije (EU).

Na pitanje da li ima pritisaka stranih ambasadora za formiranje vlade odgovorio je da nema.

"Mi se neozbiljno ponašamo na političkoj sceni da su i oni zabrinuti", rekao je Spajić, prenele su podgoričke Vijesti.

Na pitanje da li su upitna dva glasa poslanica PES, Spajić je odgovorio kratko: "Videćemo".

"Nikome nije jasno da ako 44 poslanika podrže kandidaturu zašto je sada problem ta većina. Ne postoje nesporazumi unutar partije", rekao je Spajić.

Na pitanje sa kojom podrskom sada raspolaže, Spajić je odgovorio: "Nije to kao lajvskor, to je proces razgovora, cilj je podrška 44 poslanika."

On je kazao i da je spoljnopolitički primarni cilj Crne Gore članstvo u EU i da ne treba da bude iznenađenje što su tu.

"Razmenili smo mišljenje o trenutnoj političkoj situaciji i dobili jednu dozu optimizma da Crna Gora može biti naredna članica EU", rekao je Spajić nakon sastanka sa ambasadorima.

Danilović pozvao Spajića da se ne inati i obezbedi većinu za sigurnu novu vladu

Lider Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović, čija stranka je na vanrednim parlamentarnim izborima učestvovala na listi PES, pozvao je mandatara Milojka Spajića da se, kako je naveo, ne inati već da sedne za sto i vidi zašto nije u opticaju toliko poslanika koji bi mogli da obezbede apsolutnu sigurnost nove, 44. Vlade Crne Gore.

"Koristim priliku da pozovem mandatara da što bi narod rekao ne "goni inat" sa sobom i onim ljudima koji su ipak i na smanjenoj izazlosti izašli na birališta i pokazali da žele drugačiju i bolju Crnu Goru, da bez tog inata sedne za sto i vidi još jednom zašto nije u opticaju toliki broj poslanika i tako moćni poslanički klubovi koji bi mogli da obezbede apsolutnu sigurnost ovoj vladi”, kazao je Danilović gostujući u emisiji “Link” na Radiju Crne Gore.

Na pitanje gde treba tražiti krivca za dosadašnji neuspeh u pregovorima o 44. vladi Danilović je kazao ga treba tražili tamo gde bi bilo i zaslužnih da su uspeli. Dodao je da je biti mandatar velika čast.

"Kada dobijete pravo da sastavite vladu onda to treba raditi na najbolji mogući način. To ne znači da odmah adresiram odgovornost gospodinu (Milojku) Spajiću ali on je svestan da i odgovornost i eventualna zasluga za uspeh na njegovoj adresi", kazao je Danilović.

Smatra da su pregovori pogrešno i počeli ali da i još uvek ima vremena da se formira vlada.

"Ima vremena da se vratimo nazad i pokušamo da napravimo vladu koja će biti stabilna i obazbedimo Crnoj Gori ubrazani razvoj, otkočenje svih zakočenih procesa. To vlada sa 41 poslanikom teško može postići jer atmosfera koja bi se stvorila nimalo ne odgovara onome ko hoće da uvede reforme", kazao je Danilović.

O tome da li pregovore treba nastaviti ili vratiti na početak lider Ujedinjene Crne Gore je podsetio da ta stranka od početka nije želela vladu koju bi podržavao 41 poslanik a u postojećem formatu razgovora se, kaže, o tesnoj većini.

Ističe da vlada sa 41 poslanikom u kojoj je 11 poslaničkih mandata iz političkih struktura koje su do pre dva ili tri meseca beskompromisno bile na strani bivšeg režima i dodaje da, ako neko veruje da bi to bila stabilna vlada i da se tako može menjati Crna Gora, siguran je da greši i da je u velikoj zabludi.

Danilović je rekao i da nikome nije jasno kako se od podrške od potencijalnih 60 glasova došlo to da se mandatar bori da ima ili nema 41 poslanika.

Istakao je da se njegova Ujedinjena Crna Gora neće baviti trgovinom i dodao da nije dobro da neki politički subjekti svojim učešćem u vladi zatvaraju vrata drugima. Ponovio je da Ujedinjena želi većinu od najmanje 49 poslanika ali, kako je kazao, nema nikavih problema da bude svih 60.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa