Region

Hrvatska preuzela prvi borbeni avion Rafal

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

20:55

Hrvatska preuzela prvi borbeni avion Rafal
morh.hr/F.Klen - Copyright morh.hr/F.Klen

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska je danas preuzela svoj prvi višenamenski borbeni avion Rafal na svečanoj ceremoniji u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mon-de-Marsan, a ministar odbrane Mario Banožić poručio je da niko u ovom delu Evrope neće imati moćnije ratno vazduhoplovstvo od Hrvatske, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane. 

"Želim da naglasim kako će upravo modernizacija Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva učiniti da u ovom delu Europe niko neće imati snažnije, modernije i moćnije ratno vazduhoplovstvo", rekao je Banožić i ocenio da je to "generacijski uspeh" i zasluga hrvatske vlade, prenosi Hina.

On je zahvalio francuskim kolegama, a posebno hrvatskim pilotima i tehničarima, navodi se saopštenju. 

Ministar Banožić je u nedelju najavio da će prvih šest Rafala stići u Hrvatsku početkom drugog kvartala 2024, a ostali prema ugovorima. Šef kabineta predsednika hrvatske Vlade i kopredsjedavajući Međuresorne komisije nadležne za nabavku višenamenskog borbenog aviona Zvonimir Frka-Petešić, rekao je da mu je drago što se hrvatska Vlada "opredelila za najbolji avion, francuske ili evropske tehnologije".

"Mogućnost projekcije snage koju dobijamo sa Rafalom duboko će promeniti strateško pozicioniranje Hrvatske na geopolitičkoj i vojnoj mapi Evrope. To će nam omogućiti da damo dodatni doprinos jačanju bezbednosti u našem delu Evrope, gde će vazdušna nadmoć Rafala biti bez premca", rekao je Frka-Petešić.

Svečanosti su prisustvovali i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i delegacija Oružanih snaga Republike Hrvatske na čelu sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga RH admiralom Robertom Hranjem. Dalja obuka hrvatskih pilota i tehničara sprovodiće se u Centru za obuku Bordo, navodi se u saopštenju.  

Komentari (0)

Evropa