Region

Situacija u Osijeku posle velikog požara: Kvalitet vazduha prihvatljiv, ali merenja se nastavljaju

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2023

-

11:22

Situacija u Osijeku posle velikog požara: Kvalitet vazduha prihvatljiv, ali merenja se nastavljaju
Situacija u Osijeku posle velikog požara: Kvalitet vazduha prihvatljiv, ali merenja se nastavljaju - Copyright Prinskrin/Youtube/Ključ Trinaest

veličina teksta

Aa Aa

Na dvema mernim stanica, Osijek 1 i Osijek 2, jutrošnji podaci pokazuju prihvatljiv kvalitet vazduha, saopštila je Državna mreža za trajno praćenje kvaliteta vazduha.

Ali, s obzirom na to da je nakon velikog požara na otpadu plastike "Drava internacional", koji je stavljen pod kontrolu, i dalje dominantno zapadno i severozapadno strujanje vetra, zabrinjava više situacija južnije od grada Osijeka.

Zagrebačka N1 tv. saznaje da su u Osijek stigli predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrije Štampar" s mobilnim uređajima, a na putu su i predstavnici  NZJZ Rijeka. Ipak, na NZJZ Osijek je da odrede gde će se i šta tačno meriti.

Direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osijek Nataša Turić kaže da prema merenjima od sinoć, prvi preliminarni rezultati na požarištu i zahvaćenom području ukazuju na detekciju zagađenih tvari, lebdećih čestica, a detektovani su i stiren i etil benzen. Reč je o produktima koji nastaju izgaranjem plastike.

"Na području Antunovca utvrdili smo i benzen, nije visoka koncentracija. Kad smo ponavljali merenja benzena, u jedan sat posle ponoći, koncentracija je bila manja, rekla je direktor NZJZ Osijek.

Merenja će biti nastavljena, a sve preporuke od juče i dalje su na snazi dok požar ne bude saniran.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa