Region

DPS za odlaganje popisa, ZBCG: Jasno stavili do znanja da su antidemokratska i antievropska struktura

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2023

-

16:22

DPS za odlaganje popisa, ZBCG: Jasno stavili do znanja da su antidemokratska i antievropska struktura
DPS za odlaganje popisa, ZBCG: Jasno stavili do znanja da su antidemokratska i antievropska struktura - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon upornih zahteva DPS da se popis stanovništva odloži i pretnji da će u protivnom građane pozvati na bojkot, oglasila se koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) porukom da je na ovaj način DPS jasno stavila do znanja domaćoj i međunarodnoj javnosti da je antidemokratska i antievropska struktura.

"DPS-u popis smeta, ne iz razloga koje navode, već zbog činjenice da će se popisom doći do podataka koliko pojedini funkcioneri imaju kuća i stanova. Vrlo lako se može desiti da popisivač zakuca na vrata jednog stana i da mu ih otvori funkcioner DPS-a, i potom tog istog pojedinca sretne na vratima desetina drugih stanova. Koliko članova zaključanih stanova, pride, imaju iste ove osobe, jasno bi utvrdio popis", navodi se u saopštenju ZBCG.

Takođe se, kažu, može saznati da se ti silni stanovi izdaju, a uredno ne prijavljuju i da se ne plaća porez državi.

"Suštinski, DPS pokušava da nagovori ljude koji nemaju jednu kuću ili jedan stan, da svoja vrata ne otvaraju popisivačima, te da se na taj način prikrije ogromna imovina stotina funkcionera ove partije, koja je opljačkana od tih istih ljudi u proteklih 30. godina", navode iz ZBCG.

Ističu da je Eurostat potvrdio da su ispunjeni svi uslovi za održavanje popisa i da u potpunosti veruje da je Monstat spreman i obučen da ga sprovede.

"Dakle, danas je Monstat mnogo spremniji i kvalifikovaniji za održavanje klasičnog popisa nego što je to bio 2003. i 2011. godine, kada je na vlasti bio DPS. S obzirom na to da se DPS ne slaže sa Eurostatom, koji je profesionalni, statistički, a ne politički direktorat EU, jasno pokazuje da su oni protiv normi koje propisuje Evropska unija i njene institucije. Dodatno, DPS šalje poruku i građanima Crne Gore, da iako su u opoziciji, ne odustaju od svojih antidemokratskih principa, pa tako ne žele da dopuste da se građani slobodno izjasne", navode iz ZBCG.

Ističu da se koalicija ZBCG snažno bori za one vrednosti koje su utkane u sam temelj Evropske unije – sloboda, jednakost i vladavina prava, vođena maksimom "Sva prava svima".

"ZBCG se kontinuirano zalaže za ideju pomirenja naroda u Crnoj Gori i decidno je protiv diskriminacije bilo kojeg naroda i pojedinca i snažno osuđujemo razne izlive šovinizma koje ovih dana možemo čuti na blokiranim saobraćajnicama, u raznim ustanovama, na tribinama fudbalskih terena i sportskih hala. Pred zakonom svi treba da smo jednaki", ističu iz ove koalicije.

Ukazuju da kao konstituenti koalicije ZBCG, Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija u svojim programima jasno su, ističu, naznačile da se zalažu da Crna Gora postane prva naredna članica Evropske unije.

"I zato se za razliku od DPS, koji to radi samo retorički, mi se suštinski ponašamo evropski", ističu iz ZBCG.

Ova koalicija se, poručuju, uvek zalagala za sve demokratske vrednosti EU i to ćemo posvedočiti vlastitim učešćem u novoj vlasti koja treba da raskine sa teškim nasleđem autokratkog režima.

"Taj režim je oboren 2020. godine ali njegove poluge i štetno delovanje nisu razvlašćeni i uklonjeni iz čitavog niza važnih struktura državne vlasti. Zato je koalicija ZBCG tu i spremna je da ispuni dužnost koju su nam zadali naši glasači na izborima", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

Evropa