Region

Potpisan sporazum o uzajamnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija na Samitu Berlinskog procesa

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2023

-

22:09

Potpisan sporazum o uzajamnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija na Samitu Berlinskog procesa
Potpisan sporazum o uzajamnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija na Samitu Berlinskog procesa - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici zemalja regiona Zapadnog Balkana, među kojima je i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić potpisali su danas u Tirani, u okviru Samita Berlinskog procesa, Sporazum o uzajamnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija na teritoriji zapadnog Balkana za medicinske sestre, doktore veterinarske medicine, farmaceute i babice. 

Potpisane su Zajednička deklaracija o ViFi za inicijativu Zapadni Balkan, Zajednička deklaracija o jedinstvenoj zoni plaćanja u evrima (SEPA), Zajednička deklaracija o namerama o regionalnom klimatskom partnerstvu, Zajednička izjava o sprečavanju zagađenja plastikom, uključujući morsko smeće, Zajednička deklaracija  zemalja jugoistočne Evrope Ugovora o transportnoj zajednici, CEFTA o olakšavanju trgovine i transporta i Zajednička deklaracija o uspostavljanju Opservatorije za konvergenciju. 

Sporazume su potpisale zemlje Zapadnog Balkana, među kojima je Srbija i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. 

Brnabić je ranije izjavila, pre početka Samita u Tirani, da će ovi sporazumi omogućiti bolju integraciju Zapadnog Balkana i zbližavanje sa EU. 

"Ove godine očekujemo potpisivanje sporazuma o uzajamnom priznavanjaju profesionalnih kvalifikacija za medicinske sestre, za doktore veterinarske medicine, takođe za babice i farmaceute", rekla je premijerka.

Brnabić je kazala da je to nastavak prošlogodišnjih sastanaka na kojima je potpisan sličan sporazum o priznavanju uzajamnih profesionalih kvalifikacija za stomatologe.

Ti sporazumi su ratifikovani u Narodnoj skupštini, rekla je Brnabić i dodala da je počela implementacija od 21. juna ove godine. 

"Nije bilo lako ispregovarati sve ove sporazume, ali hteli smo da pokažemo našu konstruktivnost i otvorenost za saradnju sa Zapadnim Balkanom i da pokažemo partnerima da je naš strateški prioritet punopravno članstvo u EU", istakla je ona. 

Na dosadašnjim Samitima su potpisani sporazumi o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija.  

Ranije dogovorena saradnja u oblasti saobraćaja, energetike, ekologije, digitalizacije i rominga.
Glavna dostignuća Berlinskog procesa su: Osnivanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RICO), Komorski investicioni forum, Ugovor o regionalnom romingu (sprovođenje je počelo 1. jula 2021.), prekidanje sporazuma o nižim cenama rominga podataka između Zapadnog Balkana i zemalja članica Evropske unije (stupio na snagu 1. oktobra 2023. godine),

Tri sporazuma o mobilnosti su važna dostignuća regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa.

Na dnevnom redu istanje na KiM

Kako je i ranije najavljeno, jedna od tema Samita bilo je KiM nakon sukoba u selu Banjska. 

"Na sastancima u Tirani svi su govorili o tome da je krajnje vreme da se formira ZSO, to je jasno komunicirano i pred Aljbinom Kurtijem. Berlinski proces dobar za naš region, ima puno korisnih rezultata, imamo regionalni privredni forum, akcioni plan za ekonomsko povezivanje, transportnu zajednicu. Srbija veruje u bolju regionalnu saradnju i povezivanje", poručila je premijerka nakon sastanaka.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Tirani da će Srbija svakako biti spremna za proširenje EU do 2030. godine, ali da to da li će do proširenja i doći, više zavisi od EU i evropskih internih reformi.

Na pitanje kako je razumela to što je Šarl Mišel ponovo spomenuo 2030. kao datum za proširenje i da li je posle današnjeg samita optmističnija nego pre ili ne, ona je zahvalila Mišelu što na svakom regionalnom skupu govori o tom datumu i neophodnosti jačeg i jasnijeg signala o proširenju EU.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, na pitanje Tanjuga šta očekuje 21. oktobra na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa velikom petorkom, istakla da ne očekuje lake razgovore na predstojećem sastanku, ali da očekuje pomoć kako bi Srbima na KiM bila omogućena osnovna ljudska prava. 

Predsednica Vlade Srbije je navela da je na samitu bilo reči i o dijalogu o normalizaciji između Beograda i Prištine.

"Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, bilo je poziva na nastavak, na deeskalaciju. Ali, kao što smo videli i u Granadi, nije tu problem u Beogradu", poručila je premijerka. 

Evropski zvaničnici još jednom su pozvali na deeskalaciju sukoba na KiM i istakli da je važno da se što pre sedne za pregovarački sto. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa