Region

Advokat uhapšenog u aferi "Tunel": U spisima se ne pominju klanovi ni motiv

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2023

-

16:46

Advokat uhapšenog u aferi "Tunel": U spisima se ne pominju klanovi ni motiv
Advokat uhapšenog u aferi "Tunel": U spisima se ne pominju klanovi ni motiv - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Prokopavanje tunela do depoa Višeg suda u Podgorici jedna je od većih afera u Crnoj Gori u poslednje vreme, a o motivu se i mesec dana nakon otkrivanja ovog slučaja samo nagađa. 

U javnosti su se do sada o ovom predmetu čule razne verzije, kako zvanične tako i nezvanične. Tako od početka postoji sumnja da iza ovog "posla" stoji organizovana kriminalna grupa, što je na konferenciji za medije saopštio i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

On je tada kazao da postoje jaki dokazi da iza svega stoji veoma jaka kriminalna grupa iz Crne Gore, ne želeći da govori o kojem klanu je reč, a nagoveštavajući da je u pitanju klan koji je veoma jak i u finansijskom smislu.

U međuvremenu, istražitelji su počeli da otkrivaju osumnjičene saučesnike u ovom poslu. Počela su i njihova hapšenja, ali u zvaničnim spisima i dalje nema govora ni o klanovima ni o motivu. O tome, kako podgorički Dan saznaje, nije bilo govora ni na saslušanjima, niti su osumnjičeni ispitivani o svojim poznanstvima sa pripadnicima klanova.

Od preksinoć su u spuškom zatvoru zbog predmeta "Tunel" Katarina Baćović, Nikola Milačić, Ivica Piperović i Marijan Vuljaj. Ranije je uhapšen Podgoričanin Predrag Mirotić, koji je takođe pritvoren. Među prvim identifikovanim počiniocima našao se i Lozničanin Vladimir Erić, koji je 13. oktobra uhapšen u Švedskoj.

Istovremeno s njim identifikovani su i njegovi sugrađani Dejan Jovanović (31), Veljko Marković (32) i njegov stric Milan Marković (53), koji su u bekstvu.

Piperovićev advokat Stefan Jovanović za Dan je potvrdio da u dosadašnjim spisima istrage nema govora o  umešanosti bilo kojeg klana u ovaj slučaj.

"Trenutno, po stanju u spisima predmeta, jedina lica koja egzistiraju kao osumnjičena poznata su javnosti. Svedoci smo da je na samom početku, odnosno kada se saznalo da je prokopan tunel, bilo čak i međupartijskih optuživanja, spominjanja afera koje su bile aktuelne za vreme izbornog procesa, spominjanja navodnog učešća organizovanih kriminalnih grupa, ali sada ispada da se sve svelo na lica koja su trenutno u spisima", kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, Piperović se nalazi u pritvoru samo na osnovu odbrane Katarine Baćović, koja je iznela posredna saznanja o njemu, nikada nije komunicirala s njim, niti ga je ikada videla, niti joj je davao bilo kakva naređenja.

"Nadležni organi uopšte nisu konkretizovali koju je to navodnu radnju pomaganja preduzeo, odnosno šta je konkretno uradio. Nije dovoljno navesti samo naziv krivičnog dela. Od tih međupartijskih optuživanja, afera, organizovnih kriminalnih grupa... došlo smo do toga da smo nevinog čoveka stavili u pritvor samo na osnovu posrednih saznanja jedne osumnjičene. Ovo posebno imajući u vidu da je izvršen pretres njegove kuće i drugih objekata, prekopali su mu dvorište, kao i dvorište njegovog komšije, i tom prilikom nisu našli apsolutno ništa", kaže Jovanović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa