Region

Vladika Metodije povodom predstojećeg popisa u Crnoj Gori: Naši preci su se pisali kao Srbi

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2023

-

13:11

Vladika Metodije povodom predstojećeg popisa u Crnoj Gori: Naši preci su se pisali kao Srbi
Vladika Metodije - Copyright Wikimedia/Andrija12345678

veličina teksta

Aa Aa

Vladika Eparhije budimljansko-nikšićke Metođe pozvao je vernike da ne napuštaju put svojih predaka koji su se, kako je naveo, pisali kao Srbi. U jučerašnjoj besedi u manastiru Voljavac kod Bijelog Polja, vladika Metodije je povodom predstojećeg popisa stanovništva u Crnoj Gori poručio da on ne ohrabruje ljude da se pišu kao Srbi, jer se to, kako kaže, podrazumeva.

"Najvažnije je da smo se mi danas oko Hristosa ovde okupili, da idemo putem naših predaka, a onda znamo ostalu istinu koja uz to ide“, naveo je Vladika.

Poručio je da on ohrabruje ljude da nastave zajedno "putem Hristovim, putem Jevanđelja...". Neki su, kazao je, kritikovali patrijarha srpskog Porfirija koji ohrabruje da se pišu kao Srbi, a on im lično poručuje:

"Pored toliko decenija pritisaka, zastrašivanja, diskriminacije onih koji su se tako osećali i pisali i nisu odustajali od tog svog puta, to nikome izgleda nije bio toliki problem koliko je problem da se pojavi jedan glas koji će da ohrabri sve te progonjene, potlačene, marginalizovane i diskriminisane ljude u zemaljskom smislu, što se pojavio da ih ohrabri i podrži. Podržavam i ja, ali tu se ne zaustavljamo, jer tu nije kraj".

Idemo, naveo je vladika Metodije, da postanemo ono što su naši preci, koji su se pisali kao Srbi. "Na širem planu, ne smemo se odvajati od naše zajednice, jer ćemo time postati lak plen i nećemo moći svojom snagom da opstanemo na putu, na kojem su opstajali i išli svi naši preci“, poručio je vladika Metodije, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa